Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

ЗА ПЛУВАНЕТО И ПОЛЗИТЕ ОТ НЕГО

Жена плува в басейн

Плуването е един от най-често практикуваните спортове както от децата, така и от възрастните. То е една от най-добрите тренировки, които можете да практикувате целогодишно, на открито през по-топлите месеци или на закрито през есенно-зимния сезон.

Когато става дума за универсалната тренировка, която да раздвижва цялото тяло, да натоварва всички мускули равномерно и да носи максимално много ползи, едва ли можем да назовем друг спорт, който да поставим преди плуването. Именно то носи най-много ползи както за физическото здраве, така и за психиката на човек. Плуването подобрява общото здравословно състояние на организма за съвсем кратък период от време, но затова пък в дългосрочен план.

Реални ползи от плуването:

Мозъкът работи по-добре.
Когато практикувате плуване, притокът на кръв към мозъка се подобрява, това увеличава количеството кислород към него, което води до подобряване на всички жизнени функции. Като резултат от всяка тренировка по плуване се засилва вниманието, паметта и когнитивните способности.

Според едно проучване, дори ако не умеете да плувате, но се потопите до гърдите в басейн с топла вода, притокът на кислород към мозъка се увеличава с приблизително 14%.

Колкото по-рано се научат да плуват децата, толкова повече ползи за здравето получават.

Децата, които започват да се занимават с плуване по-рано се развиват физически и психически много по-бързо от своите връстници, които не се занимават с плуване, независимо от социално-икономическия им статус.

Подобрява настроението.

Ако сте привърженици само на плуването през топлите месеци в откритите водни басейни, може би е добре да продължите с тренировките и през зимата. Въпреки ниските температури през зимата, хората, които практикуват плуване и през студените месеци са по-жизнени, по-спокойни и с подчертано по-добра памет. Освен това, състоянието на хора, които страдат от заболявания като ревматизъм, фибромиалгия, астма, обикновено се подобряване.

Регулира кръвното налягане.

Ако страдате от хипертония, плуването е отличен начин да намалите артериалното си налягане. Неотдавнашно проучване е установило, че за период от 10 седмици група мъже и жени , които преди това са водили заседнал начин на живот и са страдали от хипертония, започвайки да плуват редовно, значително са подобрили състоянието си. Оказва се, че плуването е особено полезно за хора, които страдат от астма, травматични увреждания и наднормено тегло. След една година редовни тренировки по плуване, пациентите с хипертония съобщават за намаляване на артериалното налягане, като същевременно се наблюдава подобряването на инсулиновата резистентност, което е от ключово значение за избягване на диабет тип 2.

Удължава продължителността на живота.

Всяка физическа активност е добре дошла за здравето, но ако към списъка с упражнения и тренировки прибавите плуването, то можете да сте сигурни, че правите наистина нещо добро за здравето и качеството на живота си. Едно проучване на близо 40 000 мъже на възраст между 20 и 90 години е установило, че участниците, които са плували или правили други упражнения във водна среда, като водна аеробика или воден джогинг, например, са намалили риска от преждевременна смърт с почти 50% от онези, които са практикували обикновен джогинг.

Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

При група пациенти с остеоартрит, изследователите са установили, че плуването е от особена полза, тъй като то спомага за намаляване на възпалителните процеси в ставните капсули. По време на плуване се подобрява кръвообръщението, именно това е механизмът за намаляване на възпалителните процеси в организма.

Намалява болките в долната част на гърба.

Спокойно можете да забравите за болкоуспокояващите, ако редовно посещавате басейна. При пациенти с хронична болка в долната част на гърба, които плуват поне два пъти седмично, състоянието доказано се подобрява, а болките значително намаляват. Според целево проучване, след 6 месеца редовни тренировки, 90% от участниците съобщават, че се чувстват значително по-добре, независимо от това дали реално са плували или са влизали в басейна, за да правят само някои упражнения.

Идеална алтернатива на силовите упражнения.

Плуването тренира всички мускулни групи, които при друг тип упражнения остават в покой. Плуването не натоварва ставите, както заниманията с фитнес или джогинг. Именно това го прави чудесна алтернатива на физическите упражнения с големи натоварвания.

Може ли плуването да подпомогне редуцирането на теглото?

Плуването е отличен начин за оформяне на тялото. Както всяко друго физическо упражнение и плуването може да доведе до намаляване на теглото, но крайният резултат зависи от честотата и интензитетът на тренировките, от диетата и от натоварването по време на тренировки. Проучванията за ползите от плуването по отношение на редукцията на теглото са доста противоречиви.

Според едно проучване, след година редовни занимания в басейна, хората от наблюдаваната група е намалила телесното си тегло, а също и нивата на холестерола, както и обиколката на талията и ханша.

Друго проучване обаче е установило, че плуването може да повиши апетита, което да намали ефекта от тренировките и на практика да не настъпи редукция на теглото.  Но дори да няма намаляване на теглото, обиколките може да намалеят, тъй като мускулатурата се оформя и тялото се стяга.

По време на умерена тренировка по плуване се изгарят приблизително 270 калории само за половин час, при увеличаване на интензивността на тренировката може да се достигне до изгаряне на 700 калории в рамките на един час.

За разлика от други тренировки като колоездене и бягане, плуването не е само с кардио активност. Това се дължи на факта, че водата е близо 800 пъти по-плътна от въздуха и много лесно всяка тренировка може да се превърне в силово упражнение, а всяко движение спомага за изграждането на мускулна маса като същевременно всеки замах изгаря определен брой калории.

Плуването е щадящ ставите спорт, при който почти напълно липсва риск от травматични увреди. Всяко друго упражнение изисква особено внимание и риск от нараняване, което би искало и време за възстановяване, докато плуването е дори препоръчително за възстановяване след различни видове травми.

Ключови моменти, свързани с плуването:

  1. Тренировката във вода е много различна от всяка друга тренировка, тъй като съпротивлението във водата е много по-голямо.
  2. Белите ви дробове работят на пълни обороти.
  3. По време на плуване тялото включва мускули и мускулни групи, които при редица други спортове остават неактивни.
  4. При първата тренировка е добре да се правят чести почивки.
  5. Прекъсвайте интензивното плуване и си почивайте като играете на водна топка или други водни спортове. Разнообразието дава на мускулите ви възможността да отпочинат, така че да продължите ефективно заниманията си с плуване по-късно.
  6. Басейнът с олимпийски размери е дълъг 50 метра, така че „една обиколка“ е равна на 100 метра.
  7. Преди да започнете тренировки по плуване си направете изследвания и се консултирайте с личния си лекар, относно цялостното си здравословно състояние.

Предпазни мерки по време на плуване

  1. Плуването е един от малкото спортове, при който може да се нараните. Ако обаче не сте опитен плувец или имате здравословни проблем, особено от сърдечно-съдов характер, задължително се консултирайте с личния си лекар, така че да сте сигурни, че плуването наистина е напълно безопасно за вас.
  2. Ако не сте добър плувец, не се надценявйте и вземете няколко урока, преди да влезете в „дълбоки води“.
  3. Плуването се нарежда сред едни от най-достъпните и евтини спортове, които не изискват специална екипировка. Достатъчни са чифт удобни бански, очила за плуване и плувна шапка.
  4. Когато започнете да тренирате, отделете време за адаптация във водата. Това е от решаващо значение за успешната ви тренировка по плуване. Плуването е много различно от всяка друга тренировка. Отделете си малко време преди същинската тренировка, за да усетите тялото си и движенията му във водата.

Плуването е един от най-щадящите ставите и мускулите спортове. То е най-добрата физическа активност, с която можем да възнаградим тялото си. Плуването е лесен и приятен начин за поддържане на отлична физическа форма и добър мускулен тонус.

*Информацията, съдържаща се в този блог не е предоставена от медицински специалисти и има само информационна цел. Тази информация не може да замени консултацията със специалист. При въпроси, обърнете се към лекар или друг медицински специалист. Изложената в тази статия информация не е предназначена за диагностика или лечение и не може да замести компетентната лекарска помощ. Винаги се консултирайте с лекар или специалист по въпросите, отнасящи се до вашето здраве.

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.