Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

Ортопедичните стелки – какво ги отличава?

През целият си живот ще изминем пеша над 200 000 километра, разстояние равно на това да обиколим Планетата пет пъти. Някои ще го направят с лекота, а всички останали – на определен етап от живота си ще се сблъскат с дискомфорт във възглавничките, сводовете или в петите, както и с други предизвикателства.

Първото, което ще ни хрумне при дискомфорт в стъпалата е да потърсим допълнително удобство и облекчение като изберем допълнителни стелки за всекидневните си обувки.

Как обаче да се ориентираме в морето от стелки? Стелки се предлагат в дрогреии, аптеки, супермаркети, бензиностанции, специализирани магазини. Цената им варира в големи граници – от 9 до 250 лева.

Съществува огромно разнообразие от стелки за обувки
Съществува огромно разнообразие от стелки за обувки

Тук ще разкажем какво се предлага на българския пазар както и впечатленията, които потребителите споделят ежедневно с нас през последните 10 години.

Хигиенни вложки – те са тънки и плоски, изрязват се според размера на обувката. Основната им роля е да могат да се изперат без да се налага да се пере обувката. Чифта струва 3 -10 лева лева.

Омекотяващи стелки – най-често са на силиконова основа, пружиниращи и омекотяват удара при стъпване.

Омекотяващи стелки за обувки от гел

При тях липсва поддръжка за надлъжния и напречния свод. Ще останете доволни, ако петите ви се подбиват или ако лесно се образуват мазоли. Няма да изпитате облекчение при болки в свода или възглавничките. Заедно с това потребителите често споделят, че силиконовите стелки запарват, тежат и заемат доста място в обувките. Струват 20-30 лева.

Универсални ортопедични стелки – най-често изработени от пластмаса, облечена в кожа със слабо изразени извивки (поддръжки на надлъжния и напречния свод).

Универсални ортопедични стелки
Универсални ортопедични стелки

Често са с дължина ¾ от дължината на стъпалото. Подходящи са ако изпитвате лек дискомфорт и ако подлагате стъпалата си на по-малки натоварвания. Струват 25-30 лева. Потребителите споделят, че този тип стелки издържат 2-3 месеца след което бързо губят ортопедичните си свойства (сплескват се).

Индивидуални ортопедични стелки – те се изработват в специализирани обекти и след отпечатък от стъпалото. Могат да бъдат много полезни, но е добре да сте подготвени за някои техни особености.

Индивидуални ортопедични стелки изработени по отпечатък
Индивидуални ортопедични стелки изработени по отпечатък

 Специалисти споделят, че заедно с формата, индивидуалната стелка дублира и несъвършенствата на стъпалото:

  • Ако стъпвате навътре (плоскостъпие) ще продължавате да го правите и с тези стелки;
  • Ако имате нужда от по-голямо облекчение в областта на възглавничките – стелките взети чрез отпечатък няма да ви го осигурят от само себе си. 

Затова е много важно специалистът който изработва стелките да заложи допълнително нужните поддръжки и корекции на определените места. Супинаторният клин например ще изправи глезените, а метатарзалната поддръжка би облекчила възглавничките, стига да се добавят към калъпа на стъпалото в процеса на изработката.

Поддръжката на свода следва да е най-голяма там, където пада тежестта на тялото (бялата точка, намира се под ладиевата кост). При взимане на традиционен отпечатък за изработка на индивидуална стелка, поддръжката на свода би се паднала при синята точка.

Поддръжка на надлъжния свод с ортопедични стелки Aetrex
Поддръжка на надлъжния свод с ортопедични стелки Aetrex

Друг важен елемент елемент на стелката е еластичността. Всички стелки, в това число и индивидуалните следва да дават възможност на свода на стъпалото ви да пружинира – в това се изразява основната му роля на амортисьор в цикъла на ходене.

Заедно с това стелките трябва да омекотяват – наличието на слой помнеща пяна би било голям плюс.

Стелките трябва да имат и разумен срок на експлоатация. Естествено от значение е и натоварването, но това което трябва да очакваме е между 6 и 12 месеца.

Когато избирате индивидуални стелки, е препоръчително да огледате и усетите мострите. Опитайте да си се представите как ще се чувствате с тях, дали ще остане място за стъпалата ви в любимите обувки? Индивидуалните стелки по поръчка се купуват без възможност за изпробване и е възможно, ако трудно привиквате към тях да се наложи да ги върнете за допълнителна преработка. Потребителите които ползват такива стелки понякога споделят, че трудно привикват, могат да ги носят само в определени обувки, както и че са им твърди.


Цените на индивидуалните стелки варират от 90 до 250 лева.

Индивидуализирани, предварително изработени ортопедични стелки Aetrex.

Индивидуализираните ортопедични стелки Aetrex присъстват от десет години на българският пазар и се превърнаха в най-предпочитаните от потребителите. Те облекчават най-често срещаните състояния на стъпалото (болки във възглавничките, болки в свода, плоскостъпие, паднал напречен свод, деформитети, отоци и диабетно стъпало). 

Те се избират след дигитаелн отпечатък и компютърна диагностика на стъпалото. Налични са в многообразие от варианти според поддръжките и корекциите които са ви необходими. Заедно с това се предлагат в различни стилове според обувките в които ще ги ползвате (елегантни, всекидневни, спортни и пр) и начина ви на живот.

Те са налични в магазини Orto’s и в обектите на партньорите ни в страната. Могат да бъдат изпробвани преди да станат ваши.

В ортопедичните стелки Aetrex ще откриете четири основни признака, съчетанието на които ги отличава от всички останали стелки на пазара днес и ги прави толкова предпочитани:

Ортопедичните стелки поддържат свода
Ортопедичните стелки поддържат свода

Ортопедичните стелки Aetrex подобряват баланса на тялото
Ортопедичните стелки Aetrex подобряват баланса на тялото

Ортопедичните стелки фиксират позицията на петата
Ортопедичните стелки фиксират позицията на петата

Ортопедичните стелки Aetrex разпределят натиска
Ортопедичните стелки Aetrex разпределят натиска

Стелките Aetrex са най-продаваните в САЩ от 1980г. до днес. Станете част от милионите хора по света които откриха Aetrex и осигуриха максимално удобство за стъпалата си. С тези изключителни стелки, подбрани точно като за вас ще се чувствате добре дори и след цял ден на крак.

Заповядайте за безплатна компютърна диагностика, компетентна консултация и избор на стелки в магазини Orto’s в София, Пловдив, Варна и Бургас, както и в партньорските ни обекти във Враца, Плевен, Русе, Сливен, Стара Загора и Хасково. Вижте списък с търговските обекти предлагащи компютърна диагностика и стелки Aetrex в този линк: https://ortos.bg/magazini/

Related Posts

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.