Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

Как е изглеждала най-старата обувка, датирана на 5,5 хиляди години

Най-старата обувка от кожа на 5500 години

Един от последните археологически артефакти, който бе титулован от National Geographic като „Oldest Leather Shoe-Stunning Preserved“ бе открит от ирландски археолози в пещера в провинция Vayotz Dzor, Армения и е датиран на 5,5 хиляди години. Откритието е от 2010г.  и представлява   добре запазена кожена обувка. И днес това откритие изумява хората, а един от най-известните дизайнери на обувки в света – Маноло Бланик, казва: „Това е удивително! Не мога да повярвам колко много прилича на съвременните обувки.“

Тази находка с пълно право удивлява хората. Първо, защото е доста добре запазена, и второ, защото наистина много наподобява съвременна мокасина.

Когато я откриват, археолозите забелязват, че обувката е изработена от естествена кожа и е напълнена със слама, което вероятно е с цел да бъде опазена от влага или да е по-меко на стъпалата на притежателят й.

Учените предполагат, че освен сламата, за запазването  на находката, роля е изиграл и наслоения по нея овчи тор, който е влязъл в ролята на импрегнатор. Наред с това пещерата, в която е намерена праисторическата обувка, също е била суха, което е изиграло основна роля за запазването й цели 5,5 хиляди години.

Размерът на намерената обувка отговоря на днешния 38-ми номер от дамската номерация и най-вероятно е изработена специално за някого. За направата й е използвано едно цяло парче кожа, връзките й също от кожени върви и са разположени по продължение на горната част на обувката. Външният вид на обувката много се доближава до вида на съвременните обувки.

Изследванията, които са направили археолозите са доказали наличието на радиокарбон, датиран около 3,5 хиляди години преди новата ера. Това съвпада с периода на медната епоха в Армения.

Праисторическата обувка е завита и повдигната в областта на петата и пръстите, което вероятно се е получило вследствие от изминатите с нея стотици, а може би и хиляди километри.

Причините, поради които е била изработена праисторическата обувка логично се свързват с нуждата стъпалата да бъдат предпазени по време на ходене, както и от неблагоприятни метеорологични условия. С обувки на праисторическите хора им е било далеч по-лесно да преодоляват труднодостъпни терени в планините, както и да изминават големи разстояния.

Споровете относно твърдението дали именно тази обувка е най-старата в света се свързват с редица други археологически открития. Едното на друг вид обувки – конопени сандали, намерени в Мисури и датирани от преди седем хиляди години. Безспорно тяхната история е по-стара, но те значително се различават от обувката от Армения поради това, че тя е изработена от кожа и е затворена. Другото на открити вкаменелости на кости от човешко стъпало около преди 40 000 години, които са доста по-издължени и фини, за разлика от костите на праисторическия човек, което навежда на мисълта, че тогавашните хора вече са използвали средства, с които да предпазват стъпалата си и да си подсигуряват повече удобство по време на ходене.

Едно обаче е сигурно, древните хора са осъзнавали необходимостта от създаването и носенето на обувки далеч преди направата на сандали от коноп и мокасини от кожа.

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.