Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

Хирургично лечение на кокалчета и възстановяване след това

Кокалчетата (т.н. буниони) на стъпалото обикновено обхващат ставата на големия пръст. Това състояние се дължи на разрастване на меката тъкан около ставата и на костта, и е познато още като халукс валгус. При него ставата на палеца изпъква настрани, а върхът му притиска втория пръст и често деформира и него.

Според ортопедите основна причина за появата на буниони и халукс валгус са тесните обувки и високите токчета, поради което тези състояния се срещат девет пъти по-често при жените, отколкото при мъжете.

Основната грижа за стъпалата трябва да е насочена към избягване на тесни обувки с високи токчета и носене на обувки, които поддържат стъпалата в оптимално състояние. Обувките трябва да са широки, да предоставят пространство на пръстите, за да се движат свободно в тях, избягвайки притискане и претъркване. Тази грижа ще запази стъпалата в добро състояние, така че да се избегне оперативна интервенция.

Ако кокалчетата са прекалено големи, болезнени и кожата около тях зачервена и възпалена за дълъг период от време, вероятно се налага хирургическа намеса.

Добрата новина за тази операцията е, че към днешна дата тя е сред успешните процедури в ортопедичната хирургия и често се извършва в амбулаторна обстановка само за няколко часа, без да се налага допълнителен болничен престой. Все пак, както и всяка друга оперативна намеса от огромно значение са професионализма и опита на лекуващият лекар.

Причина за бунионите са тесните обувки
Причина за бунионите са тесните обувки

Какво да очаквате, ако прибегнете до оперативно лечение на кокалчетата?

*На първо място направете консултация с добър специалист. Имайте предвид, че макар самата операция да е в списъка с т.н. рутинни операции, възстановителния период е продължителен и изисква особено внимание и много търпение. В някои случаи лечението може да продължи от четири до шест месеца.

*В първата седмица след операцията ще се наложи да носите специална хирургическа превръзка, която ще  предпазва оперираното стъпало и ще подпомага заздравяването на разреза.

*Оперативните шевове изискват специално внимание, те трябва да се пазят сухи, раната да се обработва с антисептични медикаменти срещу вторична инфекция.

*След свалянето на хирургическата превръзка, лечението продължава с поставянето на специална шина, която се носи до пълното възстановяване на ставата.

*В първите дни след операцията няма да можете да стъпвате на оперирания крак, така че е добре да разполагате с патерици, за да се придвижвате по-лесно и да щадите оперираното стъпало.

*Когато сте в легнало положение е препоръчително да държите оперирания крак върху възглавница.

*Ще имате възможност да се движите повече едва след края на втората седмица.

*Няколко месеца след свалянето на последната превръзка, оперираното стъпало може да е все още оточно. Това е нормално, за да го облекчите максимално избирайте широки и ниски обувки, така ще пазите оперативната рана и ще сведете болките до минимум.

*След пълното си възстановяване се откажете от носенето на тесни обувки на високи токчета поне за шест месеца, а когато ги обувате оставайте с тях най-много час-два.

*След зарастване на оперативната рана, лекуващият лекар може да ви насочи към долекуване във физиотерапия, където, освен физиотерапевтични процедури, ще ви приложат лечебна гимнастика, която ще укрепи мускулатурата, ще раздвижи глезена и останалите стави в стъпалото.

Ортопедични обувки Ortos - какво ги отличава
Ортопедични обувки Ortos – какво ги отличава

Последващи медицински грижи

*Няколко месеца след операцията имате право на контролни прегледи при лекуващия лекар.

*Оперативните конци обикновено се махат в края на втората седмица след операцията.

*По време на контролните прегледи ще се проследи дали костта е правилно подравнена и дали оперативния разрез зараства добре.

*Ще се нуждаете от регулярна смяна на превръзката.

*Раната не трябва да се мокри.

*Следете за кървене или отделяне на секрет от раната и при нужда съобщете на лекуващия лекар, за да я дренира, ако това се наложи.

*Следете да не се нарушава целостта на временната превръзка.

Следоперативен период у дома

*В първите дни след операцията избягвайте да стоите продължително време прави. Когато сте в леглото, поставяйте оперирания крак върху възглавница и правете компреси с лед.

*След операцията щадете оперираното стъпало. Опитайте се на не стъпвате на него поне 3-4 дни.

Признаци на вторична  инфекция

*Следете общото си състояние – появата на студени тръпки, повишаване на телесната температура, чувство за топли вълни и пулсираща болка в оперираното стъпало са сигнали, че се случва нещо нередно.

*Нормално е да усещате болка в оперирания крак, но ако тя стане прекалено силна или пулсираща се обърнете за съвет към лекуващия лекар.

*Следете за появата на оток в глезена и прасеца. Наличието им е сигнал за тревога.

Период на възстановяване

*След окончателното сваляне на превръзките ще можете отново да обуете обувки. Погрижете се те да са широки и удобни, така че да има достатъчно място за пръстите и стъпалата ви, така че те да се движат свободно в обувката, да поддържат петата стабилна и да подкрепят свода.

*Добър избор са  обувки, изработени от меки, естествени материи, с леко и гъвкаво ходило, с твърд заден форт и широко бомбе. За предпочитане са обувки с връзки, тъй като те позволяват по-лесното обуване и събуване. Спортните обувки също са подходящи за следоперативния период.

*60% от пациентите възобновяват носенето на обувки на 6-та седмица след операцията, а на 8-та седмица 90% от пациентите обуват отново обувки.

*Забравете за високите токчета поне за  3/6 месеца, а след това ги носете само в специални случаи и за кратко.

*В първите два месеца след операцията се въздържайте да шофирате.

Промяна на мисленето по отношение избора на обувки

*Вероятно повечето обувки, които сте носили преди операцията ще ви причиняват болки, когато се опитате да ги обуете отново. Обувките на висок ток натоварват предната част на стъпалото и притискат пръстите, като не им оставят възможност за движение. Това може да доведе до следоперативни усложнения и дори до рецидив на халукс валгус.

*Избирайте ниски обувки, които са широки в областта на пръстите. Това ще предотврати натиска в предната част на стъпалото и възглавничките, като наред с това ще подпомогне оздравителния процес и ще намали болката.

*Допълнителната ортопедична стелка ще подпомогне свода, правилното функциониране на стъпалото и ще облекчи оперираната става.

Медикаментозно лечение

*Следоперативния период се характеризира с болков синдром и оток в оперирания крак. Това може да се отрази на нормалния ритъм на ежедневието ви, затова понякога е нужно да се вземат медикаменти, които да намалят болките и отока. Обичайно се назначават нестероидни противовъзпалителни средства по лекарско предписание.

Помнете, че вашето възстановяване зависи от общото ви физическо и емоционално състояние, затова е важно да сте спокойни, така ще помогнете на тялото си да мобилизира защитните си сили и да се върне към обичайния си ритъм по-бързо.

*Информацията, съдържаща се в този блог не е предоставена от медицински специалисти и има само информационна цел. Тази информация не може да замени консултацията със специалист. При въпроси, обърнете се към лекар или друг медицински специалист. Изложената в тази статия информация не е предназначена за диагностика или лечение и не може да замести компетентната лекарска помощ. Винаги се консултирайте с лекар или специалист по въпросите, отнасящи се до вашето здраве.

Related Posts

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.