Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

Лесни начини да избегнем обилното изпотяване на стъпалата


Магазини ORTO’S за дамски и мъжки ортопедични обувки, сандали и ортопедични стелки. Компютърна диагностика и дигитаелн отпечатък на стъпалото.


Обилното изпотяване на стъпалата носи редица неудобства по всяко време, но е особено досадно през лятото. Допълнителните градуси усилват неприятните миризми и съсипват имиджа дори на иначе добре поддържаните стъпала.

Прекомерното изпотяване на стъпалата е свързано, освен с топлото време, и с високата концентрация на потни жлези, разположени по кожата им. Те имат за задача да охлаждат и да я овлажняват. Потните жлези по цялото тяло имат за задача да регулират телесната температура, същата задача имат и тези по стъпалата. А, това е повече от добра причина да се примирим с отделянето на пот.

Разбира се в някои случаи, когато отделеното количество пот е прекомерно високо, това може да предизвика дразнене, неприятна миризма и редица неудобства.

Предлагаме ви няколко полезни идеи, ако стъпалата ви се потят повече от нормално и това ви притеснява, с които да се чувствате добре и в най-горещите летни дни.

1. Инвестирайте в качествени обувки от естествени материали

Висококачествените обувки от естествена кожа не са лукс, нито излишно глезене, те са необходимост, ако искате да имате здрави стъпала. Естествената кожа позволява на стъпалата ни да „дишат“, защото пропуска отделената от тях влага навън и по този начин поддържа естествената им вентилация, а от там и оптимална температура по всяко време и през всеки сезон, нещо, което обувките, изработени от изкуствени материали не могат да предоставят на стъпалата.

2. Избирайте обувки с правилен размер

Ако номерът на обувките, които носите не е точен, пръстите на краката ви ще бъдат притиснати, а движенията им ограничени. Това допълнително ще затрудни вентилацията и ще доведе до прекомерно затопляне и изпотяване. Освен това обувките с неточен размер могат да предизвикат и сериозни деформации на костите на стъпалата, които се лекуват трудно.

3. Редувайте различни чифтове

Всеки има поне един любим чифт обувки, но колкото и привързани да сте към тях и колкото и добре да изглеждат те, да са комфортни и елегантни, е добре да им давате почивка – на обувките и на стъпалата си. В ежедневието за предпочитане са широки и ниски обувки, а смяната на различни типове ще запази както стъпалата, така и самите обувки. Честата смяна на обувките намалява вероятността от неприятни миризми и развитието на гъбични инфекции.

4. Носете чорапи, съобразени със сезона

Изборът на чорапи е от особена важност за поддържането на добър микроклимат за стъпалата. Прекалено дебелите чорапи през лятото затоплят излишно стъпалата и предизвикат прекомерно изпотяване. Изборът на чорапи трябва да бъде съобразен и с дейността, която предстои да извършвате. Наред с това, ежедневната смяна на чорапите трябва да е задължителен ритуал, ако държите стъпалата ви да са сухи и здрави.

5. Използвайте дезодорант за стъпала

Козметичната индустрия предлага богато изобилие от препарати с грижа за стъпалата. Но дори ако не разполагате с подобни, ежедневното хигиенно измиване с мек сапун ще помогне много в борбата с неприятните последици от прекомерното изпотяване на стъпалата. След измиването е добре да те да бъдат старателно подсушени с мека памучна кърпа, с особено внимание към гънките между пръстите.

6. Останете добре хидратирани

Редовното пиене на вода е сред най-надеждните и лесни начини да се намали потенето на стъпалата. Когато цялото тяло е добре хидратирано, организмът успешно се справя със задачата да регулира температурния си баланс, а това логично намалява и изпотяването на стъпалата.

Това са само няколко начина, с които да избегнете прекомерното изпотяване на стъпалата, с които да направите лятото още по-приятно и желано.

Източник: Cosmopolitan

*Информацията, съдържаща се в този блог не е предоставена от медицински специалисти и има само информационна цел. Тази информация не може да замени консултацията със специалист. При въпроси, обърнете се към лекар или друг медицински специалист. Изложената в тази статия информация не е предназначена за диагностика или лечение и не може да замести компетентната лекарска помощ. Винаги се консултирайте с лекар или специалист по въпросите, отнасящи се до вашето здраве.

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.