Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

„Остеопорозата е неизбежна“ и други митове за костните заболявания

заболяване на костите - остеопороза

Магазини ORTO’S за дамски и мъжки ортопедични обувки, сандали и ортопедични стелки. Компютърна диагностика и дигитаелн отпечатък на стъпалото.


Eдва 5% от хората смятат, че са достатъчно информирани за остеопорозата, заболяването, което причинява най-често костни фрактури. То е по-често срещано дори от сърдечен арест, инсулт или рак на гърдата. За да можете да се предпазите от остеопороза на първо място трябва да сте добре информирани за причините и проявите й, както и да сте запознати с общоприетите и обикновено погрешни схващания, които могат да ви заблудят по отношение на болестта.

Мит №1: Остеопорозата е болест, която е нормално да се прояви с напредването на възрастта и е свързана с остаряването.

Много хора смятат, че остеопорозата е естествен спътник на остаряването, но това изобщо не е вярно. Тя се развива, когато костната резорбция се осъществява по-бързо от изграждането на костите, което кара костите да изтъняват и да стават порести (т.е. намалява здравината им, а това води до по-висока вероятност от счупване). Повече от 80% от нараняванията при хора над 50 годишна възраст са причинени от остеопороза. Няма никакви симптоми, които да предскажат счупването на дадена кост, затова някои я наричат „тихия крадец“.

За да се намали риска от остеопороза и дори и да се предотврати могат да помогнат някои превантивни мерки. Всеки, който е на приблизително 30 годишна възраст може да направи първата си консултация със специалист в областта на ортопедията, така че при нужда да се предприемат мерки за предпазване или лечение, така че в по-зряла възраст да се избегнат инциденти, свързани с остеопорозата

Мит №2: Остеопорозата е заболяване, което засяга само жените

Остеопорозата засяга жените, но може да засегне и мъжете. В действителност, един на всеки пети мъж е имал фрактура, причинена от заболяването. Близо една четвърт от 30 000 счупвания на бедрените кости са причинени от остеопороза при мъжете. Тези фрактури за съжаление могат да доведат до инвалидност, а понякога дори до животозастрашаващи състояния.

Препоръчително е мъжете около 50 годишна възраст да се консултират със специалист, за да се определи риска от евентуални травми. Всички мъже над 65 години е разумно да си направят тест за костна плътност.

Такъв тест е препоръчителен за всички мъже, особено ако имате следните оплаквания:

– Имате счупване или спукване на кост при падане и сте на възраст над 40 години;
– Имате роднина, който е имал фрактура на бедрената кост в миналото;
– Пушите;
– Употребявате алкохолни напитки всеки ден;
– Телесното ви тегло е под 60 кг. или по-малко;
– Лекувате се с хормонални препрарати, заради рак на простата.

Мит №3: Единствените витамини за здрави кости са калцият и витамин D

Калцият е наистина важен. Лекарите препоръчват консумацията от 1000 мг. до 1200 мг. калций на ден, но много хора не успяват да покрият този минимум. Безспорно калцият и витамин D са от съществено значение за здравината на костите, но те не са единствените важни витамини и минерали. Добре балансираната диета, включваща четирите основни хранителни групи със сигурност би помогнала на организма ви да се  снабдявате с необходимите количества витамини и минерали ежедневно.

Хранителните продукти, които съдържат достатъчно количество витамин D са доста ограничени за съжаление. Всъщност, за възрастните е почти невъзможно да си набавят нужното количество само с ежедневното хранене, независимо колко то е разнообразно и балансирано. Затова се препоръчва допълнителен прием на хранителни добавка с витамин D, които да се приемат непрекъснато.

Независимо от пола, хората между 19 и 50 годишна възраст, включително бременните и кърмещите жени, се нуждаят от 400 до 100 мг. дневно. Хората над 50 години, които са изложени на висок риск  от остеопороза, имат множество фрактури или състояния, засягащи абсорбцията на витамин D трябва да си набавят от 800 до 2000 мг. на ден.

Костите са изградени от протеини, които са необходими за изграждане и възстановяване на всички тъкани в човешкото тяло. Протеинът дава на костите здравина и гъвкавост. Той също така има силно влияние и върху мускулите, които са от решаващо значение за подвижността и в тази връзка за предотвратяването на падания и други подобни инциденти. Най-много протеин за организма предоставя месото. Освен това, то съдържа много витамини и минерали, които са от съществено значение за здравето изобщо. Месото може да е говеждо, свинско, пилешко или риба, а ако се храним безмесно, то алтернативните продукти, с високо съдържание на белтъчини са боб, леща, тофу, яйца, ядки, семена. Млечните продукти също са добър източник на протеин, а допълнителното им предимство е, че съдържат и много калций.

Осеопорозата е заболяване, което може трайно да наруши работоспособността, да причини трайни увреждания, да доведе до понижаване на самочувствието, до намаляване  или пълна загуба на способността за движение, а това до намаляване на личната независимост. За да се предотврати това, е важно да се започне адекватна терапия във възможно най-ранен стадий на заболяването.

Остеопорозата е сериозно заболяване, с тежки последици, но всеки, достатъчно загрижен за здравето си, може да го предотврати. Дори най-незначителните и малки стъпки, които всеки ще предприеме по отношение на здравето си, може да намали риска от фрактури в зряла възраст.

*Информацията, съдържаща се в този блог не е предоставена от медицински специалисти и има само информационна цел. Тази информация не може да замени консултацията със специалист. При въпроси, обърнете се към лекар или друг медицински специалист. Изложената в тази статия информация не е предназначена за диагностика или лечение и не може да замести компетентната лекарска помощ. Винаги се консултирайте с лекар или специалист по въпросите, отнасящи се до вашето здраве.

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.