Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

Коя е идеалната височина на тока за вашите стъпала и как да я изчислите


Магазини ORTO’S за дамски и мъжки ортопедични обувки, сандали и ортопедични стелки. Компютърна диагностика и дигитаелн отпечатък на стъпалото.


Питали ли сте се, защо независимо от качеството на различните модели обувки с висок ток, голяма част от притежателките им изпитват истинска агония да ги носят, а други (макар и далеч по-малък процент) са щастливи да ги носят навсякъде всеки ден, в продължение на дълги часове?

Отговорът не винаги се крие в скъпите дизайнерски или ортопедични обувки и стелки, както и в специалните начини на изработка. Истината е съвсем друга и е скрита в спецификата на вашето стъпало.

Оказва се, че има жени, чиито стъпала са създадени да носят високи токчета, докато други изпитват неудобство дори от незначителната им височина.

Как да разберете коя височина е най-подходяща за вас?

Можете лесно да го сторите с простата формула, специално създадена за тази цел от Ема Супле, която доби голяма популярност в последно време. Изненадващо е, че според нея се оказва, че не е нужно всички да са обути в практични обувки с ниски токове или без никакви токове.

Самата Ема Супле обожава да носи обувки на високи токчета е вероятно заради това е посветила много време, за да изучи специфичните особености на женското стъпало. Към това я подтиква най-вече фактът, че има жени, които въпреки, че не носят високи токчета, се оплакват непрекъснато от болки в стъпалата.

Изчисленията й се наричат ПВО – Перфектна височина на обувката (РНН от англ.). С помощта на тези изчисления всяка жена може да определи причините за оплакванията си и, оказва се, причина за тях са не просто високите токчета, а неподходящите обувки като цяло, които не е задължително да са на висок ток.

Измерванията на стъпалата проследява гъвкавостта на т.н. талусна кост, която свързва тибията (подбедрената кост) със стъпалото.

анатомично представяне кости и мускули глезен
анатомично представяне кости и мускули глезен

Талусът представлява специфично оформена кост и от особеностите и начинът, по който тя се движи се определя подвижността на глезена, а от това зависи при каква височина на тока стъпалата ще се чувстват добре или не.

„Ако талусът спокойно се отпуска надолу, когато го държите изпънат или когато е в покой, това означава, че е налице достатъчна мобилност, която ви позволява да носите високи обувки с лекота“ – обяснява Ема Супле.

„Стъпалото ви може лесно да се движи нагоре и надолу, но ако талусът ви не може да се отпусне свободно ще се чувствате по-комфортно с ниски обувки. В тези случаи такива обувки ще ви дадат правилния ъгъл при допир със земята и няма да се изисква особено голямо усилие от стъпалото. “

„Някои жени, независимо от мобилността на талуса, смятат високите обувки за ужасно неудобни и няма какво да се направи по въпроса.“

Статистиката сочи, че повечето жени правят неправилен избор на обувки. Според едно научно изследване, неправилно натовареното стъпало може да причини болки и скованост най-малко 23 дни в годината, което се равнява на 90 минути болки всеки ден.

Неправилните обувки могат да причинят болки в мускулите, загрубяла кожа, мехури, както и дългосрочна болезненост в коленете и/или кръста и гърба. До голяма степен това зависи от височината на токовете.

„Забелязала съм, че много пациенти се оплакват от болки, и споделят, че имат силна болезненост, независимо, че носят ниски обувки. Това, което те не осъзнават  е, че структурата на глезена и стъпалото е индивидуална, и че има хора, които просто се чувстват по-удобно, когато са на обувки с висок ток. Ако постоянно носите неправилната за вашите стъпала височина обувки, по-вероятно е да изпитвате дискомфорт. Балерините, например, имат възможността да носят високи обувки – обърнете внимание как стъпват на 180 градуса. Една част от пациентите ми  имат крака на танцьори.“

Как да си измерите стъпалата?

Всеки може да измери сам своята ПВО за минути. Всичко, което ви е необходимо един стол, метър, молив и приятел с желание да ви помогне.

1.  Свалете обувките си, седнете и задръжте единия си крак изпънат напред, но без да има напрежение в него.

Ако стъпалото ви застане по естествен начин под прав ъгъл, спрямо изпънатия ви крак и не се отпуска, това означава, че имате малка мобилност на талуса и ще ви бъде по-удобно да сте с ниски обувки, отколкото с високи.

Ако предната част на стъпалото ви падне напред в права линия – вие сте родена да носите високи обувки.

2.  За да намерите оптималната височина на тока, помолете своя приятел да ви помогне да опънете метъра от петата до пода под прав ъгъл. След това поставете молива, също под прав ъгъл спрямо възглавничките на стъпалото.

3. Погледнете къде сочи върхът на молива върху метъра – цифрата показва перфектната височина за вас.

Не се изненадвайте, ако резултатът е дори повече от 7 см. Някои дами със сигурност ще са особено щастливи от този резултат. Скоро ще осъзнаят, че любимите им обувка са именно на тази височина.

Какво се случва обаче, ако носите неправилните обувки?

Ако природата ви налага да се обувате в ниски обувки, без затруднения ще разберете, че токовете не са за вас и лесно ще преживеете липсата им в гардероба си. Ако обаче продължавате да упорствате и да се обувате в обувки с високи токове, а стъпалата ви не искат това, те винаги ще заемат неестествена поза, стъпалото ви няма да има как да приляга към ходилото и ще боли, дори, ако носите високи токчета само за няколко минути на ден.

„Ако една жена носи правилните обувки от далеч ще си личи, че се чувства комфортно.“

Ако анатомията ви смята, че ще се чувствате най-добре на високи токчета, а случайно се обуете с ниски, ще искате да ги захвърлите моментално. Стъпалата ви се движат много повече докато ходите, което означава, че ще работят на по-високи обороти, а това от своя страна ще доведе до по-голяма умора и болезненост.

Въпреки казаното до тук обаче, има максимално допустима височина за обувките. Ема Супле препоръчва, ако носите високи обувки всеки ден, височината на токовете да не е повече от 7.5 сантиметра.

„Да, ще можете да носите по-високи обувки, ако измерването ви го покаже, но тази височина може да повлияе на цялостната стойка на тялото, отвеждайки го назад. Ще се натовари долната част на стъпалото, което може да причини болки в кръста. Жените са се научили автоматично да коригират тези ефекти като влагат много повече напрежение в кръстно-опашната област, но въпреки това, пръстите на краката се избутват в предната част на обувката и това неминуемо причинява болки. Бъдете разумни, за да нямате дългосрочни проблеми.“ – казва още Ема Сноуп.

Позицията на тока, спрямо ходилото и стъпалото също е много важна. Той трябва да е точно под петната кост. Това осигурява максимална стабилност на тялото при движение.

„Много дизайнери поставят тока твърде назад. Това означава, че всеки път, когато ходите, петата се натоварена неправилно, което лесно ви изморява и можете лесно да счупите самия ток.“

Обувка в стил „Forties“  засега е най-добрата опция. В идеалния случай  тя има удебелен ток, който дава допълнително стабилност. Типът на обувката няма значение, стига тока да се намира точно под петната кост.

Добре е да се помни, че всяка обувка на висок ток натоварва прекалено предната част на стъпалото. „Ако изпитвате болка, просто се събуйте или си тръгнете – буквално“ – казва консултантът Матю Фицпатрик, който също има много пациенти, които не се чувстват удобно в ниски обувки.
„Никой, без значение от гъвкавостта на талуса, няма да има възможността да носи обувки с 12-13 сантиметра височина за дълго време.“ 
Той твърди, че има и други съображения при избора на най-удобната за вас височина на обувката.

„От ляво на дясно в стъпалото е разположен един от компонентите, които дават гъвкавостта на глезена. Това е т.н.  sinus tarsi, който се намира точно зад талуса и над петната кост. Колкото по-мобилен е sinus tarsi – което не зависи от големината на самият човек – толкова по-голяма е и възможността да се чувствате добре с високи обувки. Теоретично, ако sinus tarsi  е по-малък, ще имате нужда от по-ниски обувки. Единственият начин да измерите sinus tarsi, обаче е, чрез ултразвук или друг вид образно изследване.“ – казва Фицпатрик.

Той твърди, че уравнението за ПВО е строго индивидуално, защото всеки има различна анатомия и нуждите му са различни.

Кейти Мос е може би перфектният пример за жена, която се нуждае от ниски обувки, докато Виктория Бекъм е идеалното въплъщение на елегантността върху висок ток.

„Аз лично нося обувки с височина на тока 7.5 сантиметра и въпреки това имам чувството, че ходя по въздуха.“ – казва Ема Супле, като в допълнение намира ниските обувки за по-малко удобни. Естествено, препоръчителната височина на нейните токове съвпадат перфектно с измереното по формулата ПВО.

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.