бул. Ал. Стамболийски 23, София 1000, България

Изборът на обувки влияе върху качеството на живот

болки в краката при джогинг

Магазини ORTO’S за дамски и мъжки ортопедични обувки, сандали и ортопедични стелки. Компютърна диагностика и дигитаелн отпечатък на стъпалото.


С напредването на възрастта телата ни се променят. Тези промени засягат в много голяма степен долните крайници. Първият признак за това е промяната в дължината и ширината на стъпалата. Размерът на стъпалото при възрастните хора нормално се уголемява с до един и дори няколко номера. Тези трансформации налагат много внимателен избор на обувки, тъй като, когато обуваме по-малък и тесен модел, ние се чувстваме зле. Може дори да изпитваме безпричинно безпокойство, апатия, да губим лесно равновесие, заради което да ни съпътстват чести падания, а те от своя страна да са причина за травми и наранявания.

През 2015 г. изследователски екип от Университета в Коруня, провежда проучване сред група възрастни хора, в което са анализирали промените в морфологията на стъпалата с напредването на възрастта при хората и намаляването на поносимостта им към болка, вследствие от използването на неподходящи обувки. Изводът, който те правят е, че 83% от възрастните хора не се обуват с правилния размер обувки, а стъпалата им са с различна дължина, достигаща понякога до половин номер.

Даниел Лопес, ръководител на проучването казва, че с напредването на възрастта дължината и ширината на стъпалото се увеличава, също както се увеличава и усещането за болка. Това, според него е свързано със загубата на мускулна маса и мастна тъкан, отговорни за доброто състояние на костите и ставите.

Последиците от неправилния избор на обувки за здравето на възрастните хора са от съществено значение за качеството на живот изобщо.

Неподходящият размер обувки, в съчетание с редица хронични заболявания като затлъстяване, съдови заболявания, диабет и ревматоиден артрит предизвикват увеличение на оплакванията от страна на стъпалата при възрастните хора между 71% и 87%. Това категорично показва, че повечето хора се нуждаят от съвет и преглед при специалист, тъй като внимателната преценка и грижа за стъпалата е пряко свързана с функционалния капацитет на долните крайници и с качеството на живот на възрастните хора.

Изборът и носенето на неподходящи обувки намалява общото здравословно благосъстояние на всеки човек и пречи на възможността му да се движи свободно, независимо от възрастта. Възрастните хора, които се обуват в неподходящи обувки обаче изпитват много по-често болки не само в стъпалата и долните крайници, но и по цялото тяло, нарушена е подвижността на стъпалата, а от това страда общата физическа активност, жизнеността и социалната ангажираност на хората на възраст над 60 години.

Най-често срещаните заболявания са свързани с деформация на костите на стъпалата и глезена, промени в ноктите, плоско стъпало, кератоза. Всички тези състояния са причина за поява на хронична болка, различни инфекции, обездвижване, безспокойство, лошо настроение, нежелание и невъзможност за движение. Промените често засягат и съдовете в долните крайници, появяват се разширени вени, отоци и крампи, които могат да са причина за рязка загуба на равновесие и за падания.

Данните от това проучване доказват, че правилният избор на обувки може да повиши качеството на живот. Затова специалистите съветват да избираме обувки с широки бомбета, с регулируеми каишки за затваряне, с меки и по-дебели ходила, които не се хлъзгат. От този избор зависи състоянието на ставите и запазването им максимално дълго в добро здраве. Не на последно място е много важно да се консултираме редовно със специалист за състоянието на долните ни крайници. Това ще намали риска от появата на болести и деформации по стъпалата и ще подобри качеството на живот като цяло.

*Информацията, съдържаща се в този блог не е предоставена от медицински специалисти и има само информационна цел. Тази информация не може да замени консултацията със специалист. При въпроси, обърнете се към лекар или друг медицински специалист. Изложената в тази статия информация не е предназначена за диагностика или лечение и не може да замести компетентната лекарска помощ. Винаги се консултирайте с лекар или специалист по въпросите, отнасящи се до вашето здраве.