Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

Изборът на обувки влияе върху качеството на живот

болки в краката при джогинг

Магазини ORTO’S за дамски и мъжки ортопедични обувки, сандали и ортопедични стелки. Компютърна диагностика и дигитаелн отпечатък на стъпалото.


С напредването на възрастта телата ни се променят. Тези промени засягат в много голяма степен долните крайници. Първият признак за това е промяната в дължината и ширината на стъпалата. Размерът на стъпалото при възрастните хора нормално се уголемява с до един и дори няколко номера. Тези трансформации налагат много внимателен избор на обувки, тъй като, когато обуваме по-малък и тесен модел, ние се чувстваме зле. Може дори да изпитваме безпричинно безпокойство, апатия, да губим лесно равновесие, заради което да ни съпътстват чести падания, а те от своя страна да са причина за травми и наранявания.

През 2015 г. изследователски екип от Университета в Коруня, провежда проучване сред група възрастни хора, в което са анализирали промените в морфологията на стъпалата с напредването на възрастта при хората и намаляването на поносимостта им към болка, вследствие от използването на неподходящи обувки. Изводът, който те правят е, че 83% от възрастните хора не се обуват с правилния размер обувки, а стъпалата им са с различна дължина, достигаща понякога до половин номер.

Даниел Лопес, ръководител на проучването казва, че с напредването на възрастта дължината и ширината на стъпалото се увеличава, също както се увеличава и усещането за болка. Това, според него е свързано със загубата на мускулна маса и мастна тъкан, отговорни за доброто състояние на костите и ставите.

Последиците от неправилния избор на обувки за здравето на възрастните хора са от съществено значение за качеството на живот изобщо.

Неподходящият размер обувки, в съчетание с редица хронични заболявания като затлъстяване, съдови заболявания, диабет и ревматоиден артрит предизвикват увеличение на оплакванията от страна на стъпалата при възрастните хора между 71% и 87%. Това категорично показва, че повечето хора се нуждаят от съвет и преглед при специалист, тъй като внимателната преценка и грижа за стъпалата е пряко свързана с функционалния капацитет на долните крайници и с качеството на живот на възрастните хора.

Изборът и носенето на неподходящи обувки намалява общото здравословно благосъстояние на всеки човек и пречи на възможността му да се движи свободно, независимо от възрастта. Възрастните хора, които се обуват в неподходящи обувки обаче изпитват много по-често болки не само в стъпалата и долните крайници, но и по цялото тяло, нарушена е подвижността на стъпалата, а от това страда общата физическа активност, жизнеността и социалната ангажираност на хората на възраст над 60 години.

Най-често срещаните заболявания са свързани с деформация на костите на стъпалата и глезена, промени в ноктите, плоско стъпало, кератоза. Всички тези състояния са причина за поява на хронична болка, различни инфекции, обездвижване, безспокойство, лошо настроение, нежелание и невъзможност за движение. Промените често засягат и съдовете в долните крайници, появяват се разширени вени, отоци и крампи, които могат да са причина за рязка загуба на равновесие и за падания.

Данните от това проучване доказват, че правилният избор на обувки може да повиши качеството на живот. Затова специалистите съветват да избираме обувки с широки бомбета, с регулируеми каишки за затваряне, с меки и по-дебели ходила, които не се хлъзгат. От този избор зависи състоянието на ставите и запазването им максимално дълго в добро здраве. Не на последно място е много важно да се консултираме редовно със специалист за състоянието на долните ни крайници. Това ще намали риска от появата на болести и деформации по стъпалата и ще подобри качеството на живот като цяло.

*Информацията, съдържаща се в този блог не е предоставена от медицински специалисти и има само информационна цел. Тази информация не може да замени консултацията със специалист. При въпроси, обърнете се към лекар или друг медицински специалист. Изложената в тази статия информация не е предназначена за диагностика или лечение и не може да замести компетентната лекарска помощ. Винаги се консултирайте с лекар или специалист по въпросите, отнасящи се до вашето здраве.

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.