бул. Ал. Стамболийски 23, София 1000, България

Болки в свода (Плантарен Фасциит)

Болки в стъпалото (плантарен фасциит)

Плантарния фасциит е болезнено възпаление на плантарната фасция – плътната лента съединителна тъкан в основата на стъпалото, която свързва петата с пръстите на крака. – Прекомерното разтягане на тази тъкан, обикновено вследствие на свръх пронация или плоско стъпало, причинява плантарен фасциит. Повече за това състояние може да научите ако кликнете ТУК.

свръхпронация

Ако имате болки в свода, стъпалата ви се нуждаят от следното:

  • Обувки които да дават стабилна основа на стъпалото, да държат глезена изправен и да поддържат надлъжния свод;
  • стелки със супинаторен клин които да се позиционират петната кост във правилно положение. Комбинацията от правилни обувки и стелки може да намали дискомфорта в сводовете, стъпалата, прасците, коленете, таза и дори гръбнака (ако са причинени от плоскостъпие). За целта:
Избирайте обувки
Избягвайте обувки
А. С дебело и солидно ходило, което се огъва само при възглавничките: Тип кецове, мокасини и всякакви обувки с тънки и меки ходила които се огъват при сводовете и лесно се усукват:

Обувки със солидно ходило
Обувки със солидно ходило

Обувки с тънко и меко ходило
Обувки с тънко и меко ходило
Б. Обувките трябва да са с твърд заден форт (като ги стиснете с два пръста за задната част да не може да ги сплескате) Избягвайте обувки с мек заден форт – при тях липсва стабилна поддръжка за глезените ви.
В. С вградена поддръжка на надлъжния свод (с извивка която започва малко малко преди зоната на петата). С равно вътрешно ходило.
Г. С подвижна стелка която да замените при нужда с ортопедична, или да имат място за допълнителна стелка. Плитки обувки в които не може да се добави стелка.

В магазини Orto’s ще откриете многообразие от модели обувки специално създадени за стъпала с болки в свода. Заедно с подходящите обувки, правилното позициониране на петната кост се постига с ортопедични стелки със супинаторен клин,

При тях вътрешната част в областта на петата е удебелена.

Ортопедична стелка със супинаторен клин

Стелки с със супинаторен клин ще откриете в магазини Orto’s във варианти за официални, спортни или всекидневни обувки, вижте повече ТУК.

Комбинацията от подходящи обувки и стелки е най-сигурния начин за облекчаване на дискомфорта при болки в свода.

Ако прекарвате повече време на крак и у дома, е добре да изберете подходящи пантофи (чехли, джапанки) с вградени поддръжки за сводовете и омекотяване в областта на възглавничките.

Не е нормално стъпалата да ви болят. Има сравнително лесни и достъпни начини да се погрижите за стъпалата си и да върнете радостта от движението. Заповядайте в магазини Orto’s, направете си дигитален отпечатък на стъпалата, компютърна диагностика и изпробвайте най-подходящите обувни решения за вас.