Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

Болки в свода (Плантарен Фасциит)

Болки в стъпалото (плантарен фасциит)

Плантарния фасциит е болезнено възпаление на плантарната фасция – плътната лента съединителна тъкан в основата на стъпалото, която свързва петата с пръстите на крака. – Прекомерното разтягане на тази тъкан, обикновено вследствие на свръх пронация или плоско стъпало, причинява плантарен фасциит. Повече за това състояние може да научите ако кликнете ТУК.

свръхпронация

Ако имате болки в свода, стъпалата ви се нуждаят от следното:

  • Подходящи обувки които да дават стабилна основа на стъпалото, да държат глезена изправен и да поддържат надлъжния свод;
  • Стелки със супинаторен клин които да се позиционират петната кост във правилно положение. Комбинацията от правилни обувки и стелки може да намали дискомфорта в сводовете, стъпалата, прасците, коленете, таза и дори гръбнака (ако са причинени от плоскостъпие). За целта:
Избирайте обувки
Избягвайте обувки
А. С дебело и солидно ходило, което се огъва само при възглавничките: Тип кецове, мокасини и всякакви обувки с тънки и меки ходила които се огъват при сводовете и лесно се усукват:

Обувки със солидно ходило
Обувки със солидно ходило

Обувки с тънко и меко ходило
Обувки с тънко и меко ходило
Б. Обувките трябва да са с твърд заден форт (като ги стиснете с два пръста за задната част да не може да ги сплескате) Избягвайте обувки с мек заден форт – при тях липсва стабилна поддръжка за глезените ви.
В. С вградена поддръжка на надлъжния свод (с извивка която започва малко малко преди зоната на петата). С равно вътрешно ходило.
Г. С подвижна стелка която да замените при нужда с ортопедична, или да имат място за допълнителна стелка. Плитки обувки в които не може да се добави стелка.

“Всъщност и до ден днешен не мога без ортопедични стелки. Особено ние младите, търчим нагоре-надолу и не си даваме сметка, какво причиняваме на тялото си, ако не сме си погледнали краката”

В магазини Orto’s ще откриете многообразие от модели обувки специално създадени за стъпала с болки в свода. Заедно с подходящите обувки, правилното позициониране на петната кост се постига с ортопедични стелки със супинаторен клин,

При тях вътрешната част в областта на петата е удебелена.

Ортопедична стелка със супинаторен клин

Стелки с със супинаторен клин ще откриете в магазини Orto’s във варианти за официални, спортни или всекидневни обувки, вижте повече ТУК.

Комбинацията от подходящи обувки и стелки е най-сигурния начин за облекчаване на дискомфорта при болки в свода.

Ако прекарвате повече време на крак и у дома, е добре да изберете подходящи пантофи (чехли, джапанки) с вградени поддръжки за сводовете и омекотяване в областта на възглавничките.

Не е нормално стъпалата да ви болят. Има сравнително лесни и достъпни начини да се погрижите за стъпалата си и да върнете радостта от движението. Заповядайте в магазини Orto’s, направете си дигитален отпечатък на стъпалата, компютърна диагностика и изпробвайте най-подходящите обувни решения за вас.

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.