Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

Болки във възглавничките

Метатарзалгия (болки във възглавничките)

Болките във възглавничките (метатарзалгия) е болезнено състояние на стъпалото в предния ходилен отдел (на медицински език това е възпаление на главичките на метатарзалните кости). Повече за това състояние може да научите ако погледнете ТУК.
Ако страдате от болки във възглавничките, стъпалата ви се нуждаят от следното:
(1) да се ограничи натоварването в областта на възглавничките;
(2) да се преразпредели натоварването на стъпалото и да се омекоти стъпването;

(1) Ограничаване на натоварването може да бъде постигнато с носенето на подходящи обувки. Ако страдате от метатарзалгия, специалистите препоръчват (и многогодишната ни практика напълно потвърждава) следният подход при избора на подходящи обувки:

Избирайте обувки
Избягвайте обувки
А. С дебело и солидно ходило. Tака предпазвате възглавничките си от повишен натиск и травмиране. Тип кецове, балеринки и всякакви обувки с тънки и меки ходила които поддават като ги натиснете с палци в областта на възглавничките. Забравете също и тънките и плоски джапанки/пантофи.
Б. С просторна зона за пръстите (заоблени отпред) и/или разтеглива (стреч) материя в зоната на възглавничките; Тесни и заострени модели (при които изпитвате облекчение веднага щом ги свалите);
В. Равни, с нисък ток или на танк; При 6 см ток, 3/4 от натоварването което тялото оказва на стъпалата се концентрира във възглавничките.
Г. С вградена поддръжка на надлъжния свод (с извивка по средата), която да усещате без да ви е неприятно – така натоварването се разпределя по цялото стъпало и възглавничките се разтоварват и облекчават. С равно вътрешно ходило – в тези обувки, ако сте със среден или висок свод, стъпвате само на възглавнички и пети, което повишава риска от подбиване и възпаление.
Д. С подвижна стелка която да замените при нужда с ортопедична, или да имат място за допълнителна стелка. Плитки обувки в които не може да се добави стелка.
Подходящи обувки при метатарзалгия
Неподходящи обувки при метатарзалгия

“Почти всеки човек има проблем с гръбнака и кръста. Когато бях с обикновени обувки, много бързо ми се изморяваха краката и кръста”

За да видите обувките препоръчани от Orto’s при метатарзалгия, вижте ТУК.

(2) Правилното преразпределение на натоварването и омекотяване може да бъде постигнато с носенето на ортопедични стелки (Aetrex) с метатарзална поддръжка. Те се отличават с:

  • Т.нар. “бабуна” която се пада зад възглавничките. Тази част от стъпалото поема натоварването за сметка на възглавничките;
  • Имат солидна поддръжка на надлъжния свод която подпомага разпределението на натоварването;
  • Омекотени са в предната част;
Ортопедични стелки

Може да избирате между стелки за официални, спортни или всекидневни обувки. За да разгледате стелките Aetrex препоръчвани при болки във възглавничките вижте (дамски) или (мъжки)

Комбинацията от подходящи обувки и стелки е най-сигурният начин за бързото отшумяване на това състояние. Ако дискомфортът е значителен и е невъзможно да прекарате известно време ограничавайки движението си, е възможно да се наложи употреба на аналгетици. Те не лекуват самото възпаление, а само облекчават симптомите.

Ако прекарвате повече време на крак и у дома, е добре да изберете подходящи пантофи (чехли, джапанки) с вградени поддръжки за сводовете.

Заповядайте в магазини Orto’s, направете си дигитален отпечатък на стъпалото и компютърна диагностика, и изпробвайте най-подходящите индивидуалкизирани обувни решения за вас.

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.