Състояния на стъпалото

Състояния на стъпалото

Шип в петата

Петната кост е най-голямата в стъпалото, тя е силно натоварена, защото посреща удара при стъпване. Шипът в петата е калциево наслояване (израстък), формиращо се върху долната част на петната кост.

Артрит

Артритът може да е основна причина за болки в стъпалото, тъй като в него има 33 стави, които могат да бъдат засегнати.

Атлетно стъпало

Атлетното стъпало представлява гъбична инфекция, която се появява между пръстите на краката. Тя се причинява при контакт с гъбички и по-често се развива върху стъпалата заради влагата в обувките.

Плантарен фасцит

Терминът плантарен фасцит (болезнен свод) се отнася до възпаление и/или парещо усещане в свода на стъпалото.

Бременност

Най-често срещаните изменения в стъпалата по време на бременността са плоскостъпие, свръхпронация и отоци.

Буниони

Бунионите, известни още като Hallux Valgus или просто кокалчета на стъпалата, са сред най-разпространените деформации в предната част на стъпалото

Врастнали нокти

Известни в медицината като onychocryptosis, врастналите нокти са състояние, при което кожата на пръста, израства над ръбчетата на ноктите 

Диабет

Диабетното стъпало се характеризира с липса на чувствителност и усещане за топлина, студ и болка, причинени от слаба циркулация на кръвта и невропатия.  

Метатарзалгия

Метатарзалгията обикновено се дължи на систематично и прекомерно натоварване на стъпалата  в продължение на дълъг период от време и се характеризира с остра или повтаряща се болка във възглавничките  

Неврома на Мортън

Неврома  на Мортън  е състояние, свързано с болка в стъпалото, потене и/или възпаление на нерва, обикновено при възглавничките между 3ти и 4ти пръст на крака

Отоци

При подуване ​на краката и глезените, поради затруднено кръвообръщение или прекомерно затопляне​,​ решението е в използването на подходящи обувки, стелки и чорапи​. 

Плоскостъпие

Плоскостъпието може да е вродено или придобито, то представлява биомеханична промяна в стъпалото, при която сводът пропада под тежестта на тялото.

Пръст-чукче

Пръст-чукче е наименованието на пръст, който е свит при средната или крайната става, което може да доведе до силен натиск (от обувката) и болка. Опъването на сухожилията и връзките на пръста, го принуждава да се извива надолу.