Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

Четири Тайни забавящи стареенето

теломери на хромозомите

Магазини ORTO’S за дамски и мъжки ортопедични обувки, сандали и ортопедични стелки. Компютърна диагностика и дигитаелн отпечатък на стъпалото.


от Джули Стюарт

Все още няма изобретени медикаменти, които завинаги ще запазят кожата ви гладка, мускулите тонизирани, а косата ви гъста. Все пак, има прости стратегии, от които тялото ви ще се възползва по повече от 30 милиона милиарда начина едновременно. Наистина! Това е количеството клетки в тялото ви, а всяка клетка съдържа хромозоми. Всяка хромозома завършва с теломери, слой линейна хромозомна ДНК, който помага на клетките се делят и точно да възпроизвеждат информацията съхранена в ДНК. При всяко деление, теломерите се повреждат и скъсяват, което допринася за стареенето, сърдечно-съдовите заболявания, рака и диабета. ДНК информацията вече съдържа грешки, които водят до болести и намалени функции.

Как да защитим теломерите и забавим часовника на стареенето?

Следват четири съвета от нобеловия лауреат Елизабет Блекбърн, Ph.D., председател на Salk Institute for Biological Studies, и Елиса Епъл, Ph.D., професор по психиатрия в Калифорникският университет в Сан Франциско и автор на „Ефектът на теломерите: Революционен подход за по-млад, по-здрав и по-дълъг живот“.

Полагайте грижи за своето ДНК

Омега-3 мастните киселини, съдържащи се в мазните риби като сьомга и риба тон, са своеобразен щит, който предпазва теломерите и те понасят по-малко щети при делението на клетките. На другия край на спектъра са храните, които действат като токсини на теломерите. “Преработеното червено месо и захарта се открояват със своите силни негативни ефекти върху теломерите,” казва Епъл.

Минимизирането на приема на захар и (по възможност) консумация на месо от свободно отглеждани животни, изхранвани с естесвени храни е от решаващо значение за удължаване на полезната функция на теломерите. И накрая, стойте далеч от хранителни добавки, които рекламират полезни ефекти върху теломерите. Няма доказателства, че тези ефекти са безопасни или достатъчно ефективни.

Бъди позитивен

Цинизъм, враждебност, злоба, завист, песимизъм – емоции, които се понасят трудно от вашите теломери. “Стресът е част от съвременният живот,” казва Епъл. “Важното е как подхождаме към тези ситуации и как се възстановяваме от тях.” Негативните мисли произвеждат стресови хормони, които саботират теломерите.Ето една стратегия, известна като мисловно дистанциране. Представете си, че стресовата ситуация е сцена от филм, която вие наблюдавате от киносалона.

Буквално “избягайте” от стареенето

Спортът е най-важният елемент от стратегията за защита на теломерите, защото елиминира два от негативните ефекти: Токсините и Стреса. „Моментите, когато имате най-малкото желание за физически активности са всъщност най-доброто време за спорт.“ казва Блекбърн.Умерено интензивни аеробни упражнения по три пъти седмично за около 45 минути могат дори и да удвоят производството на ензим, наречен теломераза, който помага за възстановяването на повредени теломери.

Едно предупреждение: Силовото претоварване веднъж седмично (с идеята за компенсация), вместо три или два пъти седмично в по умерен режим на натоварване, всъщност ще навреди на вашите теломери. Физическите претоварвания са по-скоро вредни.

Преосмисляне на Вашата Ваканция

Вместо заклещени на плажа – по-добре пътувайте – пътуването ще ви освежи по различен начин. Епъл и Блекбърн наскоро установили, че шест дни медитация и пълно бягство от рутината на ежедневието помагат на хората в много по-голяма степен да подобрят състоянието на своите теломери.

Все повече и повече туристически фирми вече предлагат уелнес, медитация и уединение. Практикувайте едно „пълно откъсване“ за следващата си ваканция без значение каква е крайната цел на пътуването. Необременени от мисли за ежедневието просто ползвате ваканцията си като отлична възможност за практикуване на нови анти-стрес умения, съветва Епъл.

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.