бул. Ал. Стамболийски 23, София 1000, България

Четири Тайни забавящи стареенето

теломери на хромозомите

Магазини ORTO’S за дамски и мъжки ортопедични обувки, сандали и ортопедични стелки. Компютърна диагностика и дигитаелн отпечатък на стъпалото.


от Джули Стюарт

Все още няма изобретени медикаменти, които завинаги ще запазят кожата ви гладка, мускулите тонизирани, а косата ви гъста. Все пак, има прости стратегии, от които тялото ви ще се възползва по повече от 30 милиона милиарда начина едновременно. Наистина! Това е количеството клетки в тялото ви, а всяка клетка съдържа хромозоми. Всяка хромозома завършва с теломери, слой линейна хромозомна ДНК, който помага на клетките се делят и точно да възпроизвеждат информацията съхранена в ДНК. При всяко деление, теломерите се повреждат и скъсяват, което допринася за стареенето, сърдечно-съдовите заболявания, рака и диабета. ДНК информацията вече съдържа грешки, които водят до болести и намалени функции.

Как да защитим теломерите и забавим часовника на стареенето?

Следват четири съвета от нобеловия лауреат Елизабет Блекбърн, Ph.D., председател на Salk Institute for Biological Studies, и Елиса Епъл, Ph.D., професор по психиатрия в Калифорникският университет в Сан Франциско и автор на „Ефектът на теломерите: Революционен подход за по-млад, по-здрав и по-дълъг живот“.

Полагайте грижи за своето ДНК

Омега-3 мастните киселини, съдържащи се в мазните риби като сьомга и риба тон, са своеобразен щит, който предпазва теломерите и те понасят по-малко щети при делението на клетките. На другия край на спектъра са храните, които действат като токсини на теломерите. “Преработеното червено месо и захарта се открояват със своите силни негативни ефекти върху теломерите,” казва Епъл.

Минимизирането на приема на захар и (по възможност) консумация на месо от свободно отглеждани животни, изхранвани с естесвени храни е от решаващо значение за удължаване на полезната функция на теломерите. И накрая, стойте далеч от хранителни добавки, които рекламират полезни ефекти върху теломерите. Няма доказателства, че тези ефекти са безопасни или достатъчно ефективни.

Бъди позитивен

Цинизъм, враждебност, злоба, завист, песимизъм – емоции, които се понасят трудно от вашите теломери. “Стресът е част от съвременният живот,” казва Епъл. “Важното е как подхождаме към тези ситуации и как се възстановяваме от тях.” Негативните мисли произвеждат стресови хормони, които саботират теломерите.Ето една стратегия, известна като мисловно дистанциране. Представете си, че стресовата ситуация е сцена от филм, която вие наблюдавате от киносалона.

Буквално “избягайте” от стареенето

Спортът е най-важният елемент от стратегията за защита на теломерите, защото елиминира два от негативните ефекти: Токсините и Стреса. „Моментите, когато имате най-малкото желание за физически активности са всъщност най-доброто време за спорт.“ казва Блекбърн.Умерено интензивни аеробни упражнения по три пъти седмично за около 45 минути могат дори и да удвоят производството на ензим, наречен теломераза, който помага за възстановяването на повредени теломери.

Едно предупреждение: Силовото претоварване веднъж седмично (с идеята за компенсация), вместо три или два пъти седмично в по умерен режим на натоварване, всъщност ще навреди на вашите теломери. Физическите претоварвания са по-скоро вредни.

Преосмисляне на Вашата Ваканция

Вместо заклещени на плажа – по-добре пътувайте – пътуването ще ви освежи по различен начин. Епъл и Блекбърн наскоро установили, че шест дни медитация и пълно бягство от рутината на ежедневието помагат на хората в много по-голяма степен да подобрят състоянието на своите теломери.

Все повече и повече туристически фирми вече предлагат уелнес, медитация и уединение. Практикувайте едно „пълно откъсване“ за следващата си ваканция без значение каква е крайната цел на пътуването. Необременени от мисли за ежедневието просто ползвате ваканцията си като отлична възможност за практикуване на нови анти-стрес умения, съветва Епъл.