Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

Ходенето боси намалява стреса и подобрява съня

ходене боси по тревата

Магазини ORTO’S за дамски и мъжки ортопедични обувки, сандали и ортопедични стелки. Компютърна диагностика и дигитаелн отпечатък на стъпалото.


Динамичното ежедневие превръща живота ни във въртележка, а стресът ни пречи да слезем от нея, да се отпуснем и да си дадем време за почивка. Мозъците ни работят на пълни обороти през целия ден, нивата на стрес са непоносимо високи, а ние често не се разделяме с електронните си джаджи дори през нощта.

Има обаче много естествени начини, с които да си почиваме пълноценно  и да спим добре – дихателни упражнения, етерични масла, изключването на електронните носители поне час преди лягане и някои натурални добавки, които можем да вземаме. Един от достъпните и предпочитани от мнозина начини за намаляване на стреса и подобряване качеството на съня е ходенето боси, за който са достатъчни собствените ни стъпала.

Теорията за “заземяването” се основава на схващането, че нашите тела са така създадени, че са в постоянен контакт със земята. Всеки носи способността за “заземяване”. Положителните заряди под формата на свободни радикали се натрупват в телата ни, но директният контакт със земната повърхност балансира техните нива, посредством отрицателната заземяваща сила. Всяка клетка в човешкото тяло носи определена електрическа енергия и непрекъснатата употреба на електронни устройства, които излъчват електромагнитни вълни, Wi-Fi и вълните, излъчвани от мобилните телефони, повишават нивата на положително заредените електрони в телата ни. Директният контакт със земната повърхност помага за ребалансирането на този заряд и го връща към естественото му състояние.

В миналото, когато хората са живели в непосредствена близост и контакт със земята, не са носели обувки и домовете им са били строени в непосредствена близост до нея, те не са имали проблемите на съвременното общество. Днес, за съжаление, ние все по-рядко имаме възможността за пряко съприкосновение със земята. А, може би сте забелязали колко по-добре се чувствате и колко по-добре спите, когато сте във ваканция и имате възможност да ходите боси (на плажа, например). Ходенето по пясъка и водата, там, където се разбиват вълните и излагането на естествената слънчева светлина е в състояние да направи чудеса с телата ни.

Защо ходенето боси е добра практика?

Според последните данни от редица научни изследвания, посветени на редовното ходене боси, става ясно, че то има изключителна полза за хората, особено в следните случаи:

  • Намалява нивото на натрупаните в организма положителни заряди.
  • Снижава степента на хроничната болка
  • Подобрява съня (изпробвалите гарантират за тази полза)
  • Спомага за повишаване на жизнената енергия
  • Снижава стреса, прави ни по-спокойни и регулира нивата на стрес-хормоните
  • Нормализира биологичния ни ритъм, включително и циркадния (Циркадните ритми са цикли на физическите, психическите и поведенческите промени, които траят приблизително 24 часа и ни казват кога трябва да си легнем да спим, както и кога да станем, без да използваме будилник)
  • Регулира нивата на артериалното налягане и поддържа добро кръвообръщение
  • Намалява напрежението в мускулите и пристъпите на главоболие
  • Облекчава ежемесечните симптоми на ПМС при жените
  • Ускорява оздравителния процес и предпазва от декубитални рани при състояния, съпроводени от периоди на дълго залежаване, свързани с влошено кръвообръщение
  • Елиминира временните разстройства на съня, вследствие на бързото преминава от една в друга часова зона
  • Защитава тялото от вредното влияние на електромагнитните полета
  • Намалява времето за възстановяване след травми и контузии
  • Намалява и дори напълно елиминира хъркането
  • Поддържа в норма функциите на надбъбречните жлези и отделяните от тях хормони – адреналин и норадреналин

Как да практикуваме “заземяване”?

Ако имаме възможност да ходим боси на открито всеки ден, това би бил отличен и възможно най-евтин начин за “заземяване”. Всеки път, когато се събуваме боси ние позволяваме земната енергия да възстанови енергийния ни баланс. Лятото е идеалното време, в което можем да излизаме по-често сред природата, да се насладим на съприкосновението си с нея и да практикуваме “заземяване”.

*Информацията, съдържаща се в този блог не е предоставена от медицински специалисти и има само информационна цел. Тази информация не може да замени консултацията със специалист. При въпроси, обърнете се към лекар или друг медицински специалист. Изложената в тази статия информация не е предназначена за диагностика или лечение и не може да замести компетентната лекарска помощ. Винаги се консултирайте с лекар или специалист по въпросите, отнасящи се до вашето здраве.

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.