бул. Ал. Стамболийски 23, София 1000, България

Ходенето боси намалява стреса и подобрява съня

ходене боси по тревата

Магазини ORTO’S за дамски и мъжки ортопедични обувки, сандали и ортопедични стелки. Компютърна диагностика и дигитаелн отпечатък на стъпалото.


Динамичното ежедневие превръща живота ни във въртележка, а стресът ни пречи да слезем от нея, да се отпуснем и да си дадем време за почивка. Мозъците ни работят на пълни обороти през целия ден, нивата на стрес са непоносимо високи, а ние често не се разделяме с електронните си джаджи дори през нощта.

Има обаче много естествени начини, с които да си почиваме пълноценно  и да спим добре – дихателни упражнения, етерични масла, изключването на електронните носители поне час преди лягане и някои натурални добавки, които можем да вземаме. Един от достъпните и предпочитани от мнозина начини за намаляване на стреса и подобряване качеството на съня е ходенето боси, за който са достатъчни собствените ни стъпала.

Теорията за “заземяването” се основава на схващането, че нашите тела са така създадени, че са в постоянен контакт със земята. Всеки носи способността за “заземяване”. Положителните заряди под формата на свободни радикали се натрупват в телата ни, но директният контакт със земната повърхност балансира техните нива, посредством отрицателната заземяваща сила. Всяка клетка в човешкото тяло носи определена електрическа енергия и непрекъснатата употреба на електронни устройства, които излъчват електромагнитни вълни, Wi-Fi и вълните, излъчвани от мобилните телефони, повишават нивата на положително заредените електрони в телата ни. Директният контакт със земната повърхност помага за ребалансирането на този заряд и го връща към естественото му състояние.

В миналото, когато хората са живели в непосредствена близост и контакт със земята, не са носели обувки и домовете им са били строени в непосредствена близост до нея, те не са имали проблемите на съвременното общество. Днес, за съжаление, ние все по-рядко имаме възможността за пряко съприкосновение със земята. А, може би сте забелязали колко по-добре се чувствате и колко по-добре спите, когато сте във ваканция и имате възможност да ходите боси (на плажа, например). Ходенето по пясъка и водата, там, където се разбиват вълните и излагането на естествената слънчева светлина е в състояние да направи чудеса с телата ни.

Защо ходенето боси е добра практика?

Според последните данни от редица научни изследвания, посветени на редовното ходене боси, става ясно, че то има изключителна полза за хората, особено в следните случаи:

 • Намалява нивото на натрупаните в организма положителни заряди.
 • Снижава степента на хроничната болка
 • Подобрява съня (изпробвалите гарантират за тази полза)
 • Спомага за повишаване на жизнената енергия
 • Снижава стреса, прави ни по-спокойни и регулира нивата на стрес-хормоните
 • Нормализира биологичния ни ритъм, включително и циркадния (Циркадните ритми са цикли на физическите, психическите и поведенческите промени, които траят приблизително 24 часа и ни казват кога трябва да си легнем да спим, както и кога да станем, без да използваме будилник)
 • Регулира нивата на артериалното налягане и поддържа добро кръвообръщение
 • Намалява напрежението в мускулите и пристъпите на главоболие
 • Облекчава ежемесечните симптоми на ПМС при жените
 • Ускорява оздравителния процес и предпазва от декубитални рани при състояния, съпроводени от периоди на дълго залежаване, свързани с влошено кръвообръщение
 • Елиминира временните разстройства на съня, вследствие на бързото преминава от една в друга часова зона
 • Защитава тялото от вредното влияние на електромагнитните полета
 • Намалява времето за възстановяване след травми и контузии
 • Намалява и дори напълно елиминира хъркането
 • Поддържа в норма функциите на надбъбречните жлези и отделяните от тях хормони – адреналин и норадреналин

Как да практикуваме “заземяване”?

Ако имаме възможност да ходим боси на открито всеки ден, това би бил отличен и възможно най-евтин начин за “заземяване”. Всеки път, когато се събуваме боси ние позволяваме земната енергия да възстанови енергийния ни баланс. Лятото е идеалното време, в което можем да излизаме по-често сред природата, да се насладим на съприкосновението си с нея и да практикуваме “заземяване”.

*Информацията, съдържаща се в този блог не е предоставена от медицински специалисти и има само информационна цел. Тази информация не може да замени консултацията със специалист. При въпроси, обърнете се към лекар или друг медицински специалист. Изложената в тази статия информация не е предназначена за диагностика или лечение и не може да замести компетентната лекарска помощ. Винаги се консултирайте с лекар или специалист по въпросите, отнасящи се до вашето здраве.