Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

Натурални средства за справяне с неприятните миризми в обувките

сандали на бос крак по пътя

Магазини ORTO’S за дамски и мъжки ортопедични обувки, сандали и ортопедични стелки. Компютърна диагностика и дигитаелн отпечатък на стъпалото.


Тази тема е актуална за много хора, независимо от пола и възрастта и е свързана с някои особености на индивидуалното функциониране на организма. Най-честата причина за появата на неприятна миризма на стъпалата е т.н. „бромхидроза“ и се свързва с комбинирания резултат от срещата на бактериите, който естествено съществуват в обувките ни и потта, която се отделя от стъпалата ни.

Изпотените стъпала, стегнатите чорапите и затворените обувки, създават идеална среда за бързото развитие на бактериите и микроорганизмите, които причиняват неприятни миризми в обувките.

За да избегнем това на първо място е важно да спазваме правилна хигиена и да изградим здравословни навици. Ако обаче вече има наличие на неприятна миризма след като събуем обувките си, можем да противодействаме с няколко лесни за спазване навика и използването на натурални средства, които са доказали качествата си във времето и гарантирано помагат.

  1. Редовното измиване на стъпалата и ексфолирането им с пемза ще премахнат мъртвите клетки от кожата на стъпалата, които са един от основните причинители за лоши миризми по стъпалата.
  2. Изборът на чорапи е много важен. Те трябва да са изработени от естествени материи, които не пречат на добрата вентилация. Ежедневната смяна на чорапите е задължителна!
  3. Обувките, изработени от естествена кожа винаги са за предпочитане пред тези от синтетични материи, тъй като позволяват стъпалата ни да „дишат“. Синтетичните материи създават условия за запаряване и задържане на влага, което прави обувките идеално място за размножаване на бактерии, причиняващи неприятна миризма.
  4. Добре е да се редуват различни чифтове всеки ден, така всеки чифт ще има възможност да си „почине“ и да изсъхне, което ще предотврати възможността за развитието на бактерии.
  5. Изборът на обувки е добре да бъде съобразен със сезона и географските особености на района, в който живеете. Правилните обувки контролират въздушния поток и помагат за правилната му циркулация, така че да се осигури проветрива среда за стъпалата.

Натурални средства за елиминиране на неприятната миризма от стъпалата

  • Смесете в малък леген топла вода, която стига до глезените ви и 100 мл. натурален ябълков оцет и накиснете стъпалата си за 15-20 минути.
  • Поръсете обикновена сода за хляб във вътрешността на обувките си. Това ще премахне неприятната миризма, ще абсорбира влагата и ще попречи на развитието на бактерии и микроорганизми.
  • Колоидното сребро има естествени антибактериални качества и може да се намери под формата на спрей, с помощта на който да пръскате стъпалата ежедневно, най-добре в края на деня, след като събуете обувките си.
  • Смесете равни части масло от чаено дърво и зехтин или кокосово масло и правете ежедневен масаж на стъпалата. Маслото от чаено дърво има естествени анти-микотични и антибактериални свойства и спира развитието на гъбичките и бактериите, които причиняват неприятни миризми.

Да се предпазим от даден здравословен проблем е винаги по-лесно, отколкото да се лекуваме от него, ето защо е по-добре да се погрижим за здравето на стъпалата си преди появата му. Ако не можете да се справите сами, обърнете за помощ към специалист.

*Информацията, съдържаща се в този блог не е предоставена от медицински специалисти и има само информационна цел. Тази информация не може да замени консултацията със специалист. При въпроси, обърнете се към лекар или друг медицински специалист. Изложената в тази статия информация не е предназначена за диагностика или лечение и не може да замести компетентната лекарска помощ. Винаги се консултирайте с лекар или специалист по въпросите, отнасящи се до вашето здраве

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.