бул. Ал. Стамболийски 23, София 1000, България

Натурални средства за справяне с неприятните миризми в обувките

сандали на бос крак по пътя

Магазини ORTO’S за дамски и мъжки ортопедични обувки, сандали и ортопедични стелки. Компютърна диагностика и дигитаелн отпечатък на стъпалото.


Тази тема е актуална за много хора, независимо от пола и възрастта и е свързана с някои особености на индивидуалното функциониране на организма. Най-честата причина за появата на неприятна миризма на стъпалата е т.н. „бромхидроза“ и се свързва с комбинирания резултат от срещата на бактериите, който естествено съществуват в обувките ни и потта, която се отделя от стъпалата ни.

Изпотените стъпала, стегнатите чорапите и затворените обувки, създават идеална среда за бързото развитие на бактериите и микроорганизмите, които причиняват неприятни миризми в обувките.

За да избегнем това на първо място е важно да спазваме правилна хигиена и да изградим здравословни навици. Ако обаче вече има наличие на неприятна миризма след като събуем обувките си, можем да противодействаме с няколко лесни за спазване навика и използването на натурални средства, които са доказали качествата си във времето и гарантирано помагат.

  1. Редовното измиване на стъпалата и ексфолирането им с пемза ще премахнат мъртвите клетки от кожата на стъпалата, които са един от основните причинители за лоши миризми по стъпалата.
  2. Изборът на чорапи е много важен. Те трябва да са изработени от естествени материи, които не пречат на добрата вентилация. Ежедневната смяна на чорапите е задължителна!
  3. Обувките, изработени от естествена кожа винаги са за предпочитане пред тези от синтетични материи, тъй като позволяват стъпалата ни да „дишат“. Синтетичните материи създават условия за запаряване и задържане на влага, което прави обувките идеално място за размножаване на бактерии, причиняващи неприятна миризма.
  4. Добре е да се редуват различни чифтове всеки ден, така всеки чифт ще има възможност да си „почине“ и да изсъхне, което ще предотврати възможността за развитието на бактерии.
  5. Изборът на обувки е добре да бъде съобразен със сезона и географските особености на района, в който живеете. Правилните обувки контролират въздушния поток и помагат за правилната му циркулация, така че да се осигури проветрива среда за стъпалата.

Натурални средства за елиминиране на неприятната миризма от стъпалата

  • Смесете в малък леген топла вода, която стига до глезените ви и 100 мл. натурален ябълков оцет и накиснете стъпалата си за 15-20 минути.
  • Поръсете обикновена сода за хляб във вътрешността на обувките си. Това ще премахне неприятната миризма, ще абсорбира влагата и ще попречи на развитието на бактерии и микроорганизми.
  • Колоидното сребро има естествени антибактериални качества и може да се намери под формата на спрей, с помощта на който да пръскате стъпалата ежедневно, най-добре в края на деня, след като събуете обувките си.
  • Смесете равни части масло от чаено дърво и зехтин или кокосово масло и правете ежедневен масаж на стъпалата. Маслото от чаено дърво има естествени анти-микотични и антибактериални свойства и спира развитието на гъбичките и бактериите, които причиняват неприятни миризми.

Да се предпазим от даден здравословен проблем е винаги по-лесно, отколкото да се лекуваме от него, ето защо е по-добре да се погрижим за здравето на стъпалата си преди появата му. Ако не можете да се справите сами, обърнете за помощ към специалист.

*Информацията, съдържаща се в този блог не е предоставена от медицински специалисти и има само информационна цел. Тази информация не може да замени консултацията със специалист. При въпроси, обърнете се към лекар или друг медицински специалист. Изложената в тази статия информация не е предназначена за диагностика или лечение и не може да замести компетентната лекарска помощ. Винаги се консултирайте с лекар или специалист по въпросите, отнасящи се до вашето здраве