Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

Сандали направени сякаш точно за вас

Сандали с танк-подметка и поддръжка на свода
Сандали с вградена поддръжка на свода

През пролетта и лятото традиционно се движим повече. За да превърнем ходенето в удоволствие се нуждаем от наистина удобни сандали. Стъпалата ни обаче са различни, нуждите ни – също, а любимите ни ортопедични стелки остават в затворените ни обувки.

Тук ще разкажем защо към изборът на сандали (както и към изборът на обувки) трябва да се подхожда внимателно. Много често хора, които в края на лятото ни посещават са с обострени оплаквания, като например метатарзалгия (възпаление на възглавничките), плантарен фасциит (болки в свода)  или подбиване на петите. Основната причина е носенето на сандали/джапанки/кецове/еспадрили с много тънки и меки ходила. Всичко това може да бъде избегнато – не е нормално стъпалата да ви болят!

Ето какво съветваме посетителите в магазини Orto’s, когато избират сандали. Познанието ни е базирано на  десетгодишния ни опит в предлагането на ортопедични обувки.

Стъпалата ни са много различни (точно както всички ние):

  • Някои са твърде широки спрямо стандартния калъп, това прочее е много характерно за българските стъпала;
  • Други са с деформитети (най-често кокалчета);
  • Някои стъпала са с високи сводове, други – с плоскостъпие;
  • Има стъпала, чиито възглавнички се възпаляват бързо (високите сводове допринасят), при други сводът е болезнен (за това пък допринася плоскостъпието).

Има хора които са по цял ден на крак, дори и стъпалата им да са “по учебник” след интензивно натоварване настъпва умора.

Затова като първа стъпка винаги препоръчваме да си направите дигитален отпечатък на стъпалото и компютърна диагностика (безплатна и необвързваща) с IStep – най-модерната апаратура създавана някога. Услугата е налична във всички магазини Orto’s без предварително записване.

IStep компютърна диагностика на стъпалото в магазини Orto's
IStep компютърна диагностика на стъпалото в магазини Orto’s

Вашето състояние и особености на стъпалото до голяма степен предопределят какъв тип сандали би бил най-подходящ за вас.

Доставчиците ни Aetrex Worldwide Inc (САЩ), Аpex (САЩ), Waldlaufer (Германия) и PieSanto (Испания) са внимателно подбрани и утвърдили се в годините производители. Тези фирми са фокусирани върху създаването на удобни и здравословни обувки повече от всеки друг на пазара днес.

Това което е общовалидно за всички “правилни” сандали и за всички модели предлагани в Orto’s е:

  • Те са със солидно ходило, което се огъва основно при възглавничките;
  • Ходилото не се усуква в средната част и осигурява стабилна опора и поддръжка на надлъжния свод;
  • Ходилото не поддава и пази възглавничките, когато стъпвате на камъчета и други неравности. Пази и петите от подбиване.

Сандали за високи и средни надлъжни сводове:

Ако вие сте с наистина високи надлъжни сводове, то се нуждаете от сандали със силно изразена поддръжка за надлъжния свод. Изпробвайте колекцията ES на Aetrex и ще се влюбите в нея.

УДОБНИ ДАМСКИ САНДАЛИ ES545

УДОБНИ ДАМСКИ САНДАЛИ ES560

Поддръжката на надлъжния свод при тази колекция е най-солидната, която ще откриете. Ходилото ще предпазва възглавничките ви от подбиване. Дебелият плътен слой от помнеща пяна ще преразпредели натоварването – сякаш стъпвате в пясък. Колекцията ES на Aetrex е подходяща за средно широки стъпала.

Друга колекция на производителя Aetrex, подходяща за високи и средни надлъжни (и паднали напречни) сводове е SC: Олекотеното корково ходило със солидна поддръжка, съчетано със 6мм помнеща пяна ще ви смаят с удобството си. Ако изпитвате болка във възглавничките, бързо ще забравите за нея. Ако имате кокалчета, те ще се “настанят” между двойните регулиращи се ленти, без да се притискат.

УДОБНИ ДАМСКИ САНДАЛИ SC468 ОРАНЖЕВИ
УДОБНИ ДАМСКИ САНДАЛИ SC215 СИНИ

Сандали за средни и ниски надлъжни сводове:

Kолекцията SE от Aetrex пасва най-добре на стъпала със средни и ниски надлъжни сводове. Възглавничките ви ще се чувстват превъзходно разположени върху дебел слой помнеща пяна и защитени от подбиване. Регулиращите се каишки приютяват и по-широки стъпала.

УДОБНИ ДАМСКИ САНДАЛИ SE216 СИВИ
УДОБНИ ДАМСКИ САНДАЛИ SE215 СИНИ

Каучуковото ходило осигурява дълъг живот и отлично сцепление. Във всички ходила на сандали Aetrex се втъкава опита и технологиите на фирмата, която е производител №1 на ортопедични стелки в света от 1980 г. до днес.

Други варианти за среден и нисък надлъжен свод ще откриете сред моделите на Waldlaufer с ниска платформа:

УДОБНИ ДАМСКИ САНДАЛИ CLAUDIA SNAKE
УДОБНИ ДАМСКИ САНДАЛИ MICHELLE ТЪМНО СИНИ

Колекцията EW на Aetrex е за предпочитащите по-високи обувки. Винаги сме твърдели, че високите обувки принципно уморяват стъпалата, че в ежедневието ви е най-добре да сте с ниски. Това което ще откриете в случая е, че височината практически не се усеща.

Стъпалото ляга толкова добре в EW ходилото, че тежестта се разпределя равномерно и възглавничките се чувстват отлично както при пробване, така и след дълго ходене. И все пак – ако работата ви е на крак – заложете на ниски варианти. Колежките в магазини Orto’s правят точно това. 

Какво можем да предложим, когато стъпалата са по-широки или отекли?  

Германският производител Waldlaufer предлага сандали (и обувки) в различни ширини. Моделите Merle са в “М” ширина (екстра широки) и вършат отлична работа:

Испанският производител PieSanto (в превод: “свещено стъпало”) също предлагат решения за широки и отекли стъпала.

УДОБНИ ДАМСКИ САНДАЛИ PS SND 2L VISON

Сандалите на PieSanto са с подвижна стелка, под която може да се подпъхне или извади допълнителна вложка (налична в комплекта) и така да се регулира обемa.  ТУК може да разгледате моделите подходящи за широки и отекли стъпала.

СТЕЛКИ 200802

Сандали PieSanto с допълнителна вложка за намален обем
Сандали PieSanto с допълнителна вложка за намален обем

Ако петните ви кости се завъртат навътре (свръхпронация, плоскостъпие), препоръчително е да носите сандали с пета, която да държи глезена в правилна позиция.

УДОБНИ ДАМСКИ САНДАЛИ HILENA ЧЕРНИ
УДОБНИ ДАМСКИ САНДАЛИ HELLIET БЕЖОВИ

При необходимост подвижната стелка на тези и други налични модели може да се смени с ортопедична стелка

Заедно с дотук изброените свойства, в Orto’s ще откриете модели с половинки номера (всички модели на Waldlaufer и част от Aetrex). Ще откриете и сандали с големи размери до №43. Всички сандали може да разгледате ТУК, като с филтрите имате възможност да селектирате моделите, които смятате, че са подходящи за вас.

С пожелания за слънчево и щастливо лято! Бъдете здрави!

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.