Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

Седем здравни състояния свързани със стъпалата ви

Седем здравни състояния

Малцина за тези, които не дават най-доброто от себе си, когато става въпрос за общото им здравословно състояние и благополучие.

Въпреки важната роля, която стъпалата играят в ежедневния живот на всеки, много хора пренебрегват значението на 42-те мускула, 26 кости и 33 стави, когато избират обувките според външния вид, без да се съобразяват с нуждите на стъпалата си. Според д-р Алиса Ноулс (хирург “долни крайнци”), това може да има сериозни последици.

Обикновено, когато говорим за проблемни стъпала си представяме изкълчени глезени, болки в свода или кокалчета. Според д-р Ноулс, доста по-сериозни здравословни състояния могат да се проявят първо в стъпалата.

„Голям процент от пациентите, които идват при мен подозирайки, че имат някакво състояние на стъпалото, всъщност се оказва, че имат някакво друго заболяване“, каза д-р Ноулс. „Това се случва много по-често, отколкото си мислите.“

Доктор Ноулс казва, че има пряка връзка между системните заболявания и грижите за стъпалата. А ние често приемаме стъпалата си за  даденост.

Тук събрахме седем изненадващи здравни състояния, за които вероятно не сте знаели, че са свързани с краката ви.

ДИАБЕТ

Д-р Ноулс казва, че прекарва голяма част от времето си, извършвайки периодични прегледи на пациенти с диабет, които вече са били диагностицирани с болестта, често подиатристите могат да бъдат първите, които първоначално забелязват признаци на заболяването.

„Ако пациент дойде при мен и каже: „Докторе, имам усещане за изтръпване и парене в пръстите на стъпалата“, ще попитам: „Каква е кръвната Ви захар? “.

Диабетът по същество е повишаване нивата на захар в кръвта, което според Ноулс често засяга нервите в цялото тяло, особено стъпалата и пръстите.

„Допълнителната захар трябва да намери къде да отиде. Така, че след като захарта поеме нормалния си път по тялото, тя започва да ходи на места, където не би трябвало – прикрепвайки се към нервите “, обясни д-р Ноулс. „След това деактивира тези нерви и им отнема функциите. Много диабетици имат невропатична болка – това е резултат от увреждане на нервите и следователно те не функционират нормално. “

IStep компютърна диагностика на стъпалото в магазини Orto's
IStep дигитален отпечатък на стъпалото и компютърна диагностика в магазини Orto’s

ХИПОТИРЕОИДИЗЪМ/ ХИПЕРТИРЕОИДИЗЪМ

Според Американската асоциация на щитовидната жлеза, хипотиреоидизмът се отнася до слабо функционираща щитовидна жлеза, която може да причини симптоми като умора, суха кожа, усещане за студ и депресия.

Хипертиреоидизмът – свръхактивна щитовидна жлеза – може да причини нервност; повишено изпотяване; изтъняване на кожата; фина, чуплива коса; и мускулна слабост. И при тези състояния, ранните признаци могат да се проявят в краката.

„И двете състояния могат да причинят промени в структурата на кожата и ноктите“, отбелязва д-р Ноулс.

По-конкретно, потните крака могат да бъдат симптом на хипертиреоидизъм, докато сухите, напукани крака могат да бъдат признак на хипотиреоидизъм.

ХРАНИТЕЛЕН ДЕФИЦИТ

Редица хранителни дефицити се проявяват чрез симптоми в стъпалата, според Ноулс.

Дефицитът на калций и витамин D , които засягат костите често се наблюдават при пациенти. Но д-р Ноулс каза, че също вижда пациенти с изтръпване и нервни болки, свързани с дефицит на B-12, както и с недостатъчни нива на магнезий.

НЕВРОЛОГИЧНИ РАЗСТРОЙСТВА

Болка и други симптоми създаващи дискомфорт, които се проявяват в ходилата, пръстите и глезените, понякога са свързани с неврологични състояния. Но връзката между неврологичните разстройства и стъпалата може да бъде сложна, според д-р Ноулс.

„Например-болката в долната част на гърба може да бъде причинена от структурни изменения в стъпалото“, отбеляза тя. “Същевременно приплъзнат диск в гръбначния стълб може да причини болка в краката.”

А що се отнася до децата, структурните аномалии могат да бъдат ранен признак на нервно-мускулни заболявания.

БЪБРЕЧНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ

Отоци в стъпалата и други кожни изменения в долните крайници, както и обезцветяване на ноктите понякога могат да показват проблеми с бъбреците или дори бъбречна недостатъчност, според Ноулс.

СЪРДЕЧНО-СЪДОВИ БОЛЕСТИ

Междувременно липсата на окосмяване по пръстите на стъпалата може да е показател за лоша циркулация или атрофия на кожата. В случаите, в които има високо кръвно налягане, подуването на краката и глезените също е често срещано, отбеляза д-р Ноулс.

ОНКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Според Американската подиатрична медицинска асоциация, повечето ракови заболявания на кожата на краката са безболезнени и често има повтарящи се напуквания, кървене или язви. Често хората разбират за рака на кожата след несвързани заболявания в близост до засегнатото място.

„Ако видите някакви ивици на нокътя или черни линии, струва си да ги проверите, защото понякога тези неща показват, че може да имате някакъв вид рак“, съветва д-р Ноулс.

„Ако забележите лезии на краката, които не са били там преди, биопсията никога не е лоша идея. Много от раковите заболявания, които в крайна сметка могат да отидат в белите дробове, могат да се проявят като кожни лезии по краката или другаде. “

Sheena Butler-Young

Източник: footprints.aetrex.com

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.