Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

Какво да правим ако имаме буниони (кокалчета)?

Топла СПА вана за краката

Бунионите, наричани в медицинската общност Hallux Valgus, са едно от най-често срещаните състояния в предната част на стъпалата. Бунионът е изпъкнало костно образувание (подутина) от вътрешната страна на стъпалото, около ставата на палеца. Причината за буниона е деформация на костите, която се получава от постепенното завъртане на палецът към останалите пръсти. Често се случва той да застане под или над втория пръст и те да се застъпят. Някои от симптомите на това състояние включват възпаление, подуване и болка на засегнатия палец. В резултат на болката, хората инстинктивно започват  да ходят неправилно.

Кокалчета (Буниони, Hallux-Valgus)
Кокалчета (Буниони, Hallux-Valgus)

Бунионът на Тейлър е друга разновидност на т.нар “кокалче”. Буньоните се образуват от външната страна на стъпалото в ставата на малкият пръст. Получава се когато малкият пръст се завърта към останалите пръсти.

Какво причинява бунионите?

Бунионите са често срещано състояние, което най-често се среща при жените. Деформацията може да се развие от аномалия във функцията на стъпалото или артрит, но по-често се причинява от носене на тесни обувки. Здраво прилепналите и тесни обувки, заострени в зоната при пръстите принуждават стъпалото да започне да приема формата на обувката, което води до образуването на бунион. Жените, които имат буниони, обикновено носят обувки, които нямат достатъчно ширина в предната част. Вследствие на това пръстите са притиснати в обувките, което води до изпъкване на първата метатарзална кост навън. В този случай красотата наистина е болка!

Важно е мъжете и жените да осъзнаят, че носенето на тесни елегантни обувки, които най-често са в областта на пръстите, могат да доведат до увеличаване на буниона до степен, в която е необходима операция.

Топла СПА вана за краката

Превенция и лечение на буниони

От първостепенно значение е винаги да избирате обувки с достатъчно обем в зоната при пръстите. Избягвайте тесни и заострени модели. Изберете варианти, които имат височина и обем в предната част, така че стъпалата да са разположени без да притискат пръстите.

Някои от най-често срещаните консервативни лечения за буниони включват:

  • Накисването на краката в топла вода или джакузи носи временно временно облекчение;
  • Носене на правилно конструирани обувки с достатъчно обем в зоната при пръстите спира развитието на бунионите и е в основата на постигането на трайно облекчение. Ориентирайте се към обувки със солидни и широки ходила. В ОРТОС ще откриете разнообразие от такива обувки, както и специално разработени модели с меки еластично (стреч) материи в областта на кокалчета, в който стъпалото ви се чувстват отлично още в момента на обуване.
Пример за удобна обувка подходяща при буниони
  • Ортопедичните стелки, ще осигурят допълнителен комфорт, облекчение в областта на възглавничките, поддръжка и защита. В магазини ОРТОС ще откриете ортопедични стелки с тези свойства в различни варианти според обувките в които ще ги носите (елегантни, спортни, ежедневни или терапевтични).
  • Продукти за предната част на стъпалото, като разделители, шини и превръзки за буниони
  • Поддържането на нормално телесно тегло облечава натиска върху стъпалата;
  • Масажирането на стъпалата с етерични масла (маслото от мента е изключително подходящо)

“Преди 8-9 години имах проблем с едно кокалче на десният крак, което ме болеше. Отидох на лекар, който ми препоръча да си намеря удобни обувки, които са ортопедични и с които да започна да ходя”

Най-важното нещо, върху което трябва да се съсредоточите за справянето с бунионите, е превенцията! Грижата за стъпалата ви е изключително важна, ако искате да избегнете болезнени и неприятни състояния като буниони. Стъпалата ни са за цял живот – сега е по-лесно отвсякога да се грижим за тях, да изглеждаме и да се чувстваме добре. 

Източник: https://footprints.aetrex.com/2018/05/06/what-to-do-about-bunions/

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.