Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

Студени стъпала и други симптоми, с които да внимаваме

Студени стъпала

Казват, че за да разберем повече за здравето на човек е достатъчно да погледнем стъпалата му. Всеизвестно е, че здравето на долните ни крайници е сред определящите фактори, отговорни за цялостното състояние на организма. Много изследвания свързват здравето на стъпалата и долните крайници с диабета например, и редица симптоми сигнализират за състояния, които могат да са признак на сериозни функционални нарушения.

Следващите няколко съвета са за това върху какво да съсредоточим вниманието си по отношение на долните крайници, така че да предотвратим някои заболявания, нарушаващи естественото състояние на всички органи и системи в тялото.

  1. Болка

Появата на болка в стъпалата, без наличието на наранявания често се превръща в хронична.
Когато болката е в следствие на плантарен фасцит, артрит, навяхвания и фрактури се влошава съществено и трайно състоянието на долните крайници, а това пряко повлиява способността за движение, намалява се физическата активност и като цяло качеството на живот.
Ето защо, независимо от типа болка и причините за нея, е нужно да се потърси лекарска помощ от специалист-ортопед, който да диагностицира проблема и да се предприемат адекватни мерки за елиминирането й.
Да търпим на болка не е геройство и е във вреда на здравето ни.

  1. Промени в цвета на кожата и нетипични разраствания

Промените в цвета на кожата са сред тревожните симптоми, с които трябва да се съобразим, когато става дума за общото ни здравословно състояние. Често с напредване на възрастта се получават редица кожни лезии, придружени с обезцветяване, с асиметрични форми, неправилни граници и диаметър повече от 5 мм. В тези случаи е препоръчително да се направи биопсия, за да се изключат някои злокачествени заболявания на кожата.

  1. Изтръпване и мравучкане 

Най-често изтръпването и мравучкането в долните крайници се свързва с периферната невропатия, която се дължи на нарушена функция на периферните нерви. Това състояние обикновено прогресира бързо като започва от пръстите на краката, където нервните окончания са най-тънки и лесно раними. От голяма важност е първопричината за периферната невропатия. Тя може да е причинена от диабет, механично притискане на нервните окончания, нарушена функция на щитовидната жлеза, липса на някой витамини от група В, подагра, химио- и лъчетерапия.

  1. Подуване и отоци

Отоците в долните крайници са нещо, което често ни спохожда и ние често подминаваме с лека ръка. Но, те са сериозен симптом, който подава сигнали за венозна недостатъчност, запушване на кръвоносни съдове, редица бъбречни, чернодробни и сърдечно-съдови заболявания. За да отговорим на пози симптом е необходимо да направим консултация със съдов хирург или интернист, който да ни посъветва адекватно как да се погрижим за възстановяването на добро кръвообръщение, какви компресиращи чорапи да изберем и имаме ли нужда от тях, да ни предпише диуретици, които да намалят отоците. От съществена важност е да се намали приемът на солени, консервирани и пикантни храни.

  1. Студени стъпала

Най-често студените крайници са симптом на артериално заболяване. При наличието на такова, раните, дори най-незначителните зарастват трудно и продължително. Основен фактор за развитието на артериална болест е тютюнопушенето.
При Болестта на Рейно пръстите на ръцете и краката започват да побеляват, а с напредването на заболяването цветът на кожата може да стане червен и дори син. Развива се непоносимост към ниските температури, съпроводена с обезчуствяване на засегнатите зони. Такива пациенти трябва да са особено внимателни и да не се излагат за дълго време на външно въздействие на студ.
Студените крайници често са и предупреждение за някои автоимунни заболявания като склеродермия, например.

  1. Прекомерен сърбеж по стъпалата

Обикновено сърбежът по стъпалата се свързва с гъбични инфекции и т.н. „атлетно стъпало“. Ако обаче състоянието не се повлиява от противогъбична терапия е възможно да става дума за дерматит и хиперхидроза.

  1. Тремор и нарушения в походката

Треперенето на крайниците може да е предупреждение за Паркинсон. Нарушенията в походката при това заболяване може да са незначителни, на е много важно да се обърне навременно внимание и да се вземат мерки за лечение на основната патология.

  1. Промени във външния вид и структурата на краката

Разширяването на стъпалата при възрастните хора, макар и да се счита за естествено, често е признак за плоскостъпие. Обикновено процесът се развива в четири етапа: първите два етапа са свързани с нарушена функция на задния тибиален мускул, което е обратно възратимо състояние, третият и четвъртия етап обаче предизвикват постоянна и силно болезнена артритна деформация, която изисква инвазивно лечение.
Освен за плоскостъпието е нужно да се погрижим и за пръстите на краката. Промените във формата, които настъпват в тях с напредването на възрастта може да е сигнал за наченки на ревматоиден артрит, склеродермия или псориазис.

източник: Daily Herald

*Информацията, съдържаща се в този блог не е предоставена от медицински специалисти и има само информационна цел. Тази информация не може да замени консултацията със специалист. При въпроси, обърнете се към лекар или друг медицински специалист. Изложената в тази статия информация не е предназначена за диагностика или лечение и не може да замести компетентната лекарска помощ. Винаги се консултирайте с лекар или специалист по въпросите, отнасящи се до вашето здраве.

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.