Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

Симптоми на диабетната невропатия

Симптоми невропатия

Симптомите на диабетната невропатия по отношение на долните крайници най-често са следните:

  • болезненост, скованост и трудна подвижност
  • изтръпване и мравучкане
  • чувство за затопляне и парене
  • мускулна слабост и загуба на координация
  • оток и деформации в ставите
  • мехури, рани, язви и инфекции, свързани с тях
  • остра, често пронизваща болка с нощен характер

Диабетната невропатия е състояние, което прогресира бързо и води до мускулна слабост, която от своя страна затруднява нормалната координация и равновесието на цялото тяло. Много често това състояние е съпроводено от разранявания по повърхността на кожата, които зарастват трудно и често се възпаляват, а това от своя страна води до трайни увреждания на стъпалата.

Периферната диабетна невропатия най-често засяга долните крайници. Тя възниква тогава, когато нервните окончания и периферните кръвоносни съдове са увредени от прекалено високите нива на кръвната захар.

Тютюнопушенето и приемът на алкохол допълнително влошават симптомите на периферната диабетна невропатия. Наред с това диабетната невропатия може да засегне бъбреците и бъбречната функция, сърдечно-съдовата и храносмилателната системи. От особено важно значение за контрола върху диабета и периферната диабетна невропатия е и телесното тегло. Наднорменото телесно тегло е сред основните фактори за поощряване на тези симптоми и влошаването на цялостното състояние на организма.

При диабетната невропатия състоянието на ставите на долните крайници се влошава бързо, те са оточни и често видимо деформирани.

В случаите, когато диабетната невропатия не бъде взета под внимание, тя може да увреди цялостното състояние на опорно двигателния апарат, да доведе до невъзвратими промени, засягащи повърхността на кожата на крайниците, мускулатурата, ставните връзки и ставите, а това е най-честата причина за загуба на един или дори на двата долни крайника.

Често във връзка с диабетната невропатия и намалената чувствителност в областта на краката е възможно да възникнат рани, които да останат незабелязани от болния, да се инфектират и в крайна сметка да предизвикат некроза на тъканите, съпроводена от трудно лечими инфекции като гангрена. Лечението й обикновено е радикално чрез ампутация на засегнатия крайник.

За съжаление диабетната невропатия е необратимо състояние, а единственият начин да бъде облекчено е надеждния контрол върху нивата на кръвната захар и мерки, свързани с облекчаване на болезнената симптоматика.

Много важно условие за добър живот при хората с диабет и диабетна невропатия е приемането на здравословна, диетична храна, съобразена с особеностите на заболяването при всеки отделен пациент. Отказването от употребата на алкохол и тютюневи изделия е сред мерките, пряко въздействащи върху състоянието на пациентите. Не на последно място е от огромно значение ежедневното умерено физическо натоварване, което да поддържа добър жизнен тонус.

Препоръчително е редовно посещение при специалист, който да диагностицира навреме наличието на диабет и периферна диабетна невропатия, така че евентуалните усложнения да бъдат избегнати и успешно лекувани.

Периферна диабетна невропатия долни крайници
Периферна диабетна невропатия долни крайници

*Информацията, съдържаща се в този блог не е предоставена от медицински специалисти и има само информационна цел. Тази информация не може да замени консултацията със специалист. При въпроси, обърнете се към лекар или друг медицински специалист. Изложената в тази статия информация не е предназначена за диагностика или лечение и не може да замести компетентната лекарска помощ. Винаги се консултирайте с лекар или специалист по въпросите, отнасящи се до вашето здраве.

Related Posts

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.