Scroll Top
София, Пловдив, Варна, Бургас

10 важни съвета за стъпалата за хората с диабет.

Защо диабетът е причина за усложнения в стъпалата? Известно е, че високите нива на кръвната захар увреждат нервите. Изследователите не са съвсем сигурни как се случва това увреждане, но смятат, че кръвната захар може да има отрицателен ефект върху клетките и ензимите на нервната система. Увредените нерви могат да доведат до диабетна невропатия – състояние, при което губите чувствителност в стъпалата или ръцете си.

Според Националния институт за диабет храносмилателни и бъбречни заболявания на САЩ, невропатията се среща при около 70 процента от хората с диабет и симптомите ѝ могат да доведат до вредни инфекции. В крайна сметка, ако не можете да усетите стъпалата си, по-лесно ще пропуснете порязвания, рани или болка. Те могат да доведат до инфекция, а нелекуваните инфекции могат да доведат до гангрена, което от своя страна може да доведе до много неприятен развой за заболяването.

Невропатията е причината за сухата кожа, изпитвана от много от хората с диабет. Нервите с увреждания в стъпалата ви не могат да получават съобщението на мозъка да се поти. Сухите стъпала се напукват, което прави възможно навлизането на микробите в тялото. Увреждането на нервите също може да доведе до промени във формата на стъпалата ви, което е възможно да направи трудно ходенето с обувки, които преди това са ви били удобни. Триенето на стъпалото в обувките създава мазоли и кокалчета, кожата се протрива и става лесно податлива на микробни инфекции.

Ето 10 кратки съвета, от които можете да се научите как да предотвратите усложненията на стъпалата, предизвикани от диабетна невропатия:

Всеки ден проверявайте стъпалата си за напуквания, рани и възпаления

Увреждането на нервите е усложнение на диабета, което затруднява усещането, за рани или пукнатини в стъпалата. Поставете огледало на пода, за да видите под стъпалата си. Помолете приятел или роднина за помощ, ако не можете да видите ясно всички части на стъпалото си.

Не използвайте стъпалата си, за изпробване на гореща вода

Когато хората с диабет развият нервно увреждане или невропатия, може да е трудно да определят дали водата за баня е прекалено гореща. Стъпването в гореща вода, преди проверка на температурата, може да причини сериозни щети на стъпалата ви, тъй като изгарянията и мехурите са като отворени врати за инфекция. Използвайте лакътя, за да проверите температурата на водата, преди да влезете във ваната или под душа.

Подарете на стъпалата си обувки, направени с грижа към диабета.

Купуването на обувки подходящи за хора с диабет изисква малко повече внимание към детайлите, отколкото може би сте свикнали. Потърсете обувки с по-голяма дълбочина в зоната на пръстите, мека подплата както на горната, така и на долната част, без груби шевове във вътрешността на обувката, които могат да протъркат върху стъпалото ви. 

Не ходете боси, независимо дали сте вкъщи или на двора.

Носенето на подходящи затворени обувки предпазва стъпалата на всички хора, но във вашия случай е добре да ностите затворени пантофи дори вкъщи за да се предпазите от малки порязвания, ожулвания, проникване на трески, стъклени парченца и дори разпилени по пода детски играчки. Тези малки наранявания могат да доведат до инфекция, така че е най-добре да носите обувки или пантофи.

Поддържайте стъпалата си сухи, за да намалите риска от инфекции

Уверете се, че подсушаването на стъпалата е част от вашата хигиенна рутина. Пространството между пръстите на стъпалата отделя влага и е възможно тази зона да се инфектира. Може да предотвратите това, като подсушите старателно с кърпа стъпалата след измиване, както и като веднага сваляте мокрите или потни чорапи или обувки.

Редовно посещавайте и се консултирайте със специалист (наблюдаващия вашето здравословно състояние лекар)

Дори на пръв поглед безобидни мазоли могат да станат проблеми, ако ги пренебрегнете. Когато избирате здравни специалисти, с които ще се консултирате за вашето състояние, включете и ортопед, който може да ви посъветва кои продукти и процедури за грижа за стъпалата са най-добри.

Раздвижете стъпалата си с леки упражнения

Хората с диабет се подобряват от упражнения, но кой е най-добрият избор? Упражненията за диабет със сигурност не са еднопосочни за всички, и когато избирате вашата активност, имайте предвид, че високоинтензивните програми не са подходящи за вас. 

Откажете се от пушенето, за да подобрите циркулацията на кръв в стъпалата си

Химикалите в цигарения дим увреждат и свиват кръвоносните съдове, което означава, че ако пушите, лишавате стъпалата си от богатата на хранителни вещества и кислород кръв, която се бори с инфекцията и ги поддържа здрави.

Контролирайте нивата на кръвната захар, за да избегнете диабетна невропатия

Липсата на контрол на нивата на  кръвната захар може да доведе до невропатия и колкото по-добре я контролирате, толкова по-здрави ще са стъпалата ви в дългосрочен план. Не забравяйте, че ако вече имате инфекция, високите нива на кръвна захар могат да затруднят тялото ви да се бори с нея.

Погрижете се и облекчете стъпалата със специални обувки, стелки и чорапи за диабет

Тъй като носенето на правилни обувки е изключително важно, ортопедичните обувки създадени за диабетно стъпало са чудесна инвестиция за защита и комфорт. Когато стъпалата ви имат подходяща опора изпитват по-малко натоварване. Ортопедичните стелки преразпределят натиска и балансират цялото стъпало. По същия начин потърсете и чорапи – без шевове и изработени от материал, който контролира влагата. Подходящите обувни решения увеличават свободата на движение и ще ви окуражат за повече разходки, които се отразяват благотворно върху здравословното ви състояние.

Заповядайте за консултация и се погрижете за стъпалата си във верига магазини ортопедични обувки и стелки Orto’s. Вижте повече и на ortos.bg

Информацията, изложена тук не служи за заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Винаги се обръщайте към лекар с въпроси, които се отнасят до болестно състояние.

Източник: https://www.everydayhealth.com/foot-health-pictures/11-tips-for-good-diabetes-foot-care.aspx

Related Posts

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.