Scroll Top
Orto's 4x1 logo

СЪСТОЯНИЯ НА СТЪПАЛОТО ЗА КОИТО ИМАМЕ ДОКАЗАЛИ СЕ РЕШЕНИЯ!

Уморени женски крака след цял ден на високи токове в офиса

НЕ Е НОРМАЛНО КРАКАТА ИЛИ СТЪПАЛАТА ДА ВИ БОЛЯТ!

Стъпалата не са обувки, които можем да сменим. Стъпалата са в основата на био-механичният баланс на тялото. Определени състояния на стъпалото могат непоправимо да увредят ставите на краката или гръбначният стълб.

Вижте как ортопедичните стелки и обувки могат да облекчат и елиминират изцяло болката в стъпалата, коленете, краката, кръста.

(1) Направете си дигитален отпечатък на стъпалата и компютърна диагностика с IStep. (В магазини за ортопедични стелки и обувки Orto’s в София, Пловдив, Варна и Бургас – безплатно и не-ангажиращо с покупка)

(2) Изберете ортопедични стелки Aetrex® според нуждите си.

(3) Изберете най-удобните обувки, които някога ще носите. Колекциите от обувки на Orto’s са създадени отвътре-навън, от здравето към външния вид. Те задават световните стандарти за удобство и покриват най-високите очаквания за съвременен дизайн.

СЪСТОЯНИЯ НА СТЪПАЛОТО ЗА КОИТО ПРЕДЛАГАМЕ ОРТОПЕДИЧНО РЕШЕНИЕ:

Кокалчета (Буниони, Hallux-Valgus)

КОКАЛЧЕТА/БУНИОНИ

Причината за буниона е деформация на костите, която се получава от постепенното извъртане на палецът към останалите пръсти. Повече за това състояние може да научите ако кликнете ТУК.

Ако имате кокалчета, стъпалата ви се нуждаят от следното:

 • да се ограничи натоварването в областта на възглавничките;
 • да се осигури достатъчен обем и свобода за пръстите на стъпалата;
 • в случай, че страдате от плоскостъпие е необходимо да се коригира със конкретен вид стелки положението на петната кост;
 • Разделител (поставя се между първият и вторият пръст);

Ограничаване на натоварването и осигуряването на достатъчен обем и свобода за пръстите на стъпалата може да бъде постигнато с носенето на подходящи обувки (вижте примери от нашата колекция) и ортопедични стелки с метатарзална поддръжка и по преценка със супинаторен клин.

Болки в стъпалото (плантарен фасциит)

БОЛКИ В СВОДА

Плантарния фасциит е болезнено възпаление на плантарната фасция – плътната лента съединителна тъкан в основата на стъпалото, която свързва петата с пръстите на крака. Повече за това състояние може да научите ако кликнете ТУК.

Ако имате болки в свода, стъпалата ви се нуждаят от следното:

 • Подходящи обувки, които да дават стабилна основа на стъпалото, да държат глезена изправен и да поддържат надлъжния свод;
 • Ортопедични стелки със супинаторен клин, които да се позиционират петната кост във правилно положение.
Плоскостъпие (свръхпронация)

ПЛОСКОСТЪПИЕ

Спадането или пълното изчезване на сводовете поради различни причини наричаме плоскостъпие (дюстабан). Това най-често е свързано със завъртане на петната кост навътре – свръхпронация). Повече за това състояние може да научите ако кликнете ТУК.

Ако имате плоскостъпие, стъпалата ви се нуждаят от следното:

 • Подходящи обувки, които да дават стабилна основа на стъпалото, да държат глезена изправен и да поддържат надлъжния свод;
 • Ортопедични стелки със супинаторен клин, които да се позиционират петната кост във правилно положение. Комбинацията от правилни обувки и стелки може да намали дискомфорта в сводовете, стъпалата, прасците, коленете, таза и дори гръбнака (ако са причинени от плоскостъпие).
Метатарзалгия (болки във възглавничките)

БОЛКИ ВЪВ ВЪЗГЛАВНИЧКИТЕ

Болките във възглавничките (метатарзалгия) е болезнено състояние на стъпалото в предния ходилен отдел (на медицински език това е възпаление на главичките на метатарзалните кости). Повече за това състояние може да научите ако погледнете ТУК.
Ако страдате от болки във възглавничките, стъпалата ви се нуждаят от следното:
(1) да се ограничи натоварването в областта на възглавничките;
(2) да се преразпредели натоварването на стъпалото и да се омекоти стъпването;

Ограничаване на натоварването може да бъде постигнато с носенето на подходящи обувки (вижте примери) и ортопедични стелки с метатарзална поддръжка.

Неврома на Мортън

БОЛКА МЕЖДУ 3-та и 4-та ВЪЗГЛАВНИЧКА

Това състояние се нарича “Неврома на Мортън” – състояние свързано с болка, подуване и/или възпаление на нерв, най-често при възглавничките между 3ти и 4ти пръст на крака. Симптомите включват остра болка, парене, и дори липса на усещане в засегнатата зона. Неврома на Мортън също може да доведе до скованост, изтръпване или спазми в предната част на стъпалото.

 • Стъпалата ви са били подложени на по-голямо натоварване,
 • Неподходящи обувки – ако са с тесен връх и/или високи токове, могат да доведат до неврома на Мортън. Стегнатите обувки могат да притиснат нерв между пръстите на краката, което води до дискомфорт и силна болка.

Какво се препоръчва:

 • Ограничете движението докато възпалението отмине;
 • Преминете на удобни обувки (вижте примери от нашата колекция) с широка и просторна зона за пръстите. Те трябва да са ви удобни от първото обуване, без да разчитате, че ще се отпуснат.
 • Носете ортопедични стелки с поддръжка на напречния свод.
Болки в петите

БОЛКИ В ПЕТАТА

Изпитвате ли пареща болка с първите стъпки сутрин? Най-вероятно това се дължи на шипове в петата – това са калциеви отлагания в основата на петната кост, там където за нея се захваща плантарната фасция.

Възможните причини са:

 • Плантарен фасциит (болки в свода);
 • Интензивно натоварване на стъпалата за дълъг период;
 • Наднормено тегло;
 • Носене на обувки/джапанки които подбиват петата;

Какво се препоръчва:

 • Преминете на обувки с твърд заден форт – те ще държат петната кост изправена и ще предпазват сводовете ви от пропадане.
 • Преминете на обувки с дебело ходило, което се огъва само при възглавничките.
 • Изберете ортопедични стелки, които да позиционират правилно петната ви кост (със супинаторен клин), те трябва да поддържат надлъжните ви сводове и да предпазват плантарната ви фасция от преразтягане;
 • В къщи носете пантофи (или джапанки лятото) с дебело ходило и поддръжка за надлъжния и напречния свод.
  Ограничете движението докато възпалението отмине. Ако положението е нетърпимо и не може да си позволите покой, ортопедите ще ви стабилизират с обезболяваща инжекция.

Това са най-честите прояви на дискомфорт които срещаме и обгрижваме в Orto’s. Бихме могли да сме ви по-полезни, ако посетите някой от магазините ни (вижте ги тук: https://ortos.bg/magazini) и си направите дигитален отпечатък на стъпалата и компютърна диагностика – така заедно ще научим повече за стъпалата ви. Заедно с това ще можете да изпробвате веднага най-подходящите за вас обувни решения (стелки и обувки). На разположение сме и за въпроси на тел. 088 924 4545 или на office@ortos.bg. Заповядайте, очакваме ви!

Aetrex iStep апарат за диагностика на стъпалото
Aetrex iStep дисплей за диагностика на стъпалото

Информацията, изложена тук не служи за заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Винаги се обръщайте към лекар с въпроси, които се отнасят до болестно състояние.

ВИЖТЕ ЗАЩО ОРТОПЕДИЧНИТЕ ПРОДУКТИ НА ORTO’S СА СТАНАЛИ ЧАСТ ОТ ЕЖЕДНЕВИЕТО НА КЛИЕНТИТЕ НИ.

“След препоръка от приятелка, дойдох в Orto’s, като изобщо не предполагах, че проблема може да бъде в стъпалата ми”

“Преди 8-9 години имах проблем с едно кокалче на десният крак, което ме болеше. Отидох на лекар, който ми препоръча да си намеря удобни обувки, които са ортопедични и с които да започна да ходя”

Предпочитания за поверителност
Посещавайки този сайт, посредством вашият браузър, различни услуги могат да записват информация във вид на "бисквитки". Тук може да промените своите настройки. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои "бисквитки" може да наруши качеството на услугата, която предлагаме или функции на сайта.